Investitii in mediu – 1 mld. euro anual. Luati-va gandul, taxa auto nu se modifica!

  0
  444
  Taxa auto creşte în medie cu 10% la Euro 4 şi Euro 3, scade cu 60-90% la Euro 2, Euro 1 şi non-euro
  Investitii in mediu - 1 mld. euro anual. Luati-va gandul, taxa auto nu se modifica!

  Investitiile in mediu se ridica la 1 mld. euro anual (0,8% din PIB). Acesti bani provin din taxe, inclusiv din taxa de mediu (taxa auto). Or, daca vrem ca investitiile sa continue in acest ritm nu poate fi vorba despre eliminarea taxei auto, spune secretarul de stat in Ministerul Mediului, Marin Anton.

  Secretarul de stat reitereaza ca obiectiile Curtii Europene de Justitie (CEJ) fata de taxa auto ridicate la inceputul lunii aprilie se refera la ordonanta de urgenta din 2008 privind taxa de poluare si nu la legea in vigoare care urmareste protectia mediului prin descurajarea cumpararii de automobile vechi si poluante.
  „In noile conditii am promovat masinile noi si inlocuirea parcului auto inclusiv prin programul rabla. Incurajam trecerea de la o economie neprietenoasa cu mediul la una prietenoasa”, a sustinut Anton, la seminarul „Saptamana responsabilitatii – Responsabilitatea sociala a companiilor”.

  Potrivit lui Anton, obiectiile se refereau la faptul ca o masina inmatriculata in strainatate era taxata cand era reinmatriculata in Romania, in vreme ce una care era inmatriculata in Romania si reinmatriculata apoi in strainatate nu era taxata, lucru care ar fi insemnat o „discriminare” pentru masinile „straine”.

  „Nu ma astept la reactii pozitive fata de taxa auto. Marea lor problema (a Comisie Europene – n.n.) era ca masinile fabricate in alte tari. Asa cum este legea acum ei nu mai au obiectii”, sustine Anton. Potrivit secretarului de stat, de vreme ce ne dorim un mediu curat lucru ce presupune investitii serioase, investitii care sunt sustinute din taxe, este clar ca aceste taxe nu pot fi eliminate.

  Justitia romana are pe rol zeci de procese internate de consumatori fata de taxa auto din 2008. Recent, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a sustinut ca cine nu este multumit de taxa din 2008 sa se adreseze Justitiei pentru ca Guvernul nu are de gand sa demareze o campanie de returnare a banilor, in ciuda obiectiilor ridicate de CEJ. Borbely a sustinut ca inca se mai examineaza daca actuala taxa auto trebuie modificata din nou sau va ramane cum este.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.