Investitii in sectorul de apa si canalizare si reabilitarea izvorelor in judetul Alba

Investi?ii în sectorul de ap? ?i canalizare ?i reabilitarea izvorelor în jude?ul Alba
Investitii in sectorul de apa si canalizare si reabilitarea izvorelor in judetul Alba
Investitii in sectorul de apa si canalizare si reabilitarea izvorelor in judetul Alba

Intalnirea dintre presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, si o delegatie formata din reprezentanti ai Ministerului Fondurilor Europene,ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, ai unei societati de consultanta si ai operatorului regional de apa si de canalizare din judetul Alba, SC APA CTTA SA a avut ca scop discutarea necesitatilor de investitii in sectorul de apa si canalizare din judetul Alba, fiind analizate atat lucrarile si locatiile propuse cat si posibilitatile de finantare.

Membrii delegatiei au realizat si o serie de deplasari in teren, in perioada 17-19aprilie, fiind vizitate mai multe localitati, pentru a avea o imagine cat mai clara asupra acestor investitii.

In urma acestei analize s-a constatat ca necesarul de finantare in infrastructura de apa si de canalizare din judetul Alba, pentru perioada 2014-2020, se ridica lacirca 130 milioane euro. Aceasta suma se va finanta partial prin Programul Operational Sectorial Mediu (circa 90 milioane euro) iar diferenta prin Programul National de Dezvoltare Rurala si din surse  ale comunitatilor locale.

„Este foarte important sa stim din timp ce posibilitati de finantare exista pentru necesarul de investitii al judetului Alba. Vrem ca in viitor apa si canalizarea sa ajunga in toate zonele judetului Alba si astfel ne putem pregati mai bine o strategie de lucru. Putem astfel sa ne pregatim pentru a utiliza cat mai eficient banii disponibili prin urmatoarea alocare financiara a Uniunii Europene, dar si fondurile de la bugetul judetului Alba, ” a declarat Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba.

Consiliul Judetean Alba a demarat si un nou proiect ce vizeaza reabilitarea arhitecturala a izvoarelorsi fantanilor publice din judet.

Pentru acest an au fost alocati 50.000 de lei din bugetul propriu al Consiliului Judetean Alba, urmand ca proiectul sa inceapa cu reabilitarea cate unui astfel de obiectiv din localitatile Rimetea si Avram Iancu.

„Este un program ce urmareste nu doar reabilitarea acestor izvoare sau fantani ci si valorificarea unor legende si istorii locale legate de ele. Sunt vizate acele surse de apa aflate pe domeniul public, care sunt in mod traditional recunoscute de comunitate ca avand apa foarte buna, sau care poarta anumit elegende. Programul se va aplica doar acelor surse de apa pentru care analizele de specialitate arata ca apa este potabila,” a declarat domnul Ion Dumitrel, Presedintele Consiliului Judetean Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *