Dupa doi ani si jumatate de asteptari, investitorii in energie verde pot privi cu mai mult optimism viitorul. Noua schema de sprijin ar putea primi avizul Comisiei Europene pana in august.
Autoritatile romane au transmis, in sfarsit, la Bruxelles notificarea oficiala a schemei de sprijin pentru energia produsa din surse regenerabile. „Sper ca oficialii de la Bruxelles sa dea repede unda verde legii si sa vad Guvernul cu dorinta politica de a atrage investitii intr-un domeniu sustenabil, sa ia masurile ferme de aplicare a legii“, a declarat, pentru Capital, Jean Valvis, copresedinte al grupului de lucru pentru Energie al Consiliului Investitorilor Straini (CIS) si unul dintre investitorii in sectorul energiilor verzi.
Romania a reusit performanta negativa sa aprobe de doua ori legea care stabileste schema de promovare a energiilor din surse regenerabile, de fiecare data fara avizul Comisiei Europene (CE), esential in acest caz. Asa se face ca stimulentele prevazute in Legea nr. 220/octombrie 2008, modificata prin Legea nr. 139/2010, nu se aplica nici acum. Intre timp, insa, unii investitori, atrasi de stimulentele promise, au demarat deja investitiile. Astfel, peisajul s-a schimbat radical in sectorul energetic romanesc, odata cu „invazia“ centralelor eoliene.
Daca in 2008 aveam doar 11 MW eolieni instalati, la finele anului trecut ne puteam mandri cu un loc deja onorabil in topul producatorilor europeni de energie eoliana, cu cei 466 MW instalati. Cel mai mare investitor local in energia eoliana, grupul CEZ, este afectat de punerea in aplicare a legii. Pentru cei 300 MW pusi in functiune pana acum, compania a primit doar un certificat verde/MWh in loc de doua, cum era prevazut in lege. „Consideram ca acordarea celui de-al doilea certificat verde pentru fiecare MWh livrat de centralele eoliene noi se va face imediat dupa primirea avizului favorabil de la Bruxelles“, spun reprezentantii CEZ.
Piedici noi pentru proiectele mari
Pe de alta parte, vestile bune nu vin singure, ci „la pachet“ si cu unele rele. Inainte de a trimite notificarea la Bruxelles, autoritatile romane au mai operat cateva modificari la lege, printr-un proiect de ordonanta de urgenta, care nu sunt tocmai imbucuratoare pentru companii. Aceste schimbari au fost facute in urma consultarilor cu specialistii CE, a caror principala preocupare a fost ca Romania sa nu supracompenseze investitiile in domeniul regenerabilelor.
Principala ingrijorare a investitorilor o constituie prevederea ca proiectele mai mari de 125 MW sa fie notificate separat la CE, iar pana la primirea avizului, aceste parcuri eoliene nu vor primi certificatele verzi cuvenite. In plus, la sugestia CE, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) poate reduce sprijinul pentru unele dintre aceste proiecte. „Aceasta prevedere induce un grad de confuzie mare printre investitori. Unii dintre ei sunt foarte ingrijorati si dezamagiti“, ne-a declarat Miruna Suciu, partener la casa de avocatura Musat si Asociatii.
Potrivit operatorilor din piata, Romania este singura tara din UE pusa sa notifice parcurile eoliene mai mari. Iar intrebarile operatorilor sunt numeroase: cat va dura notificarea, care vor fi consecintele, cati actori vor interveni in procesul de avizare etc. Practic, e o procedura noua, ce va naste probleme inclusiv pentru banci, intrucat nu se vor mai putea baza pe planurile de afaceri ale companiilor.
De asemenea, ANRE va monitoriza anual producatorii beneficiari de certificate verzi, indiferent despre ce sector este vorba, iar daca va constata ca pentru proiectele noi, care vor fi puse in functiune dupa intrarea in vigoare a schemei-suport, valoarea sprijinului asigura profituri prea mari, va putea decide reducerea acestuia. Prevederea ii nemultumeste, in general, pe investitori, pentru ca, spun ei, le sporeste gradul de incertitudine.
Parerile nu sunt insa unanime. „Aceasta corectare periodica a rentabilitatii este normala, pentru ca tehnologiile se dezvolta tot timpul, devin mai eficiente“, considera Jean Valvis. Din punctul sau de vedere, fireasca este si reducerea sprijinului acordat pentru biomasa pentru unele tehnologii, de la 3 la 2 sau la un certificat verde pe MWh.
„Era logic sa fie facuta precizarea in subcategorii. Niste resturi de padure sau de la gater au costuri incomparabil mai mici decat ale unor culturi de plante energetice, cu investitiile specifice“, a spus reprezentantul CIS.