Isar: Investitorii austrieci sunt foarte interesati de energiile regenerabile

Isar: Investitorii austrieci sunt foarte interesati de energiile regenerabile

Investitorii austrieci sunt foarte interesati de sectorul energiilor regenerabile, precum si de acordarea de consultanta in vederea atragerii de catre Romania a fondurilor europene nerambursabile, a declarat marti, ministrul delegat pentru Mediul de afaceri, Lucian Isar, intr-un eveniment referitor la piata de fuziuni si achizitii.

‘Investitorii austrieci sunt foarte interesati doar de doua componente. In primul rand, de energie. Vor sa investeasca in continuare in energie hidro, eoliana, mai putin in solara. Sunt provideri de componente pe toate segmentele de energie si acolo vor sa se dezvolte’, a spus ministrul delegat pentru Mediul de afaceri, referindu-se la recenta sa intalnire cu oamenii de afaceri din Austria.

A doua componenta care i-a interesat pe investitorii austrieci au fost fondurile europene. ‘Din ceea ce am vazut, sunt foarte multe firme de consultanta, in diferite segmente ale consultantei, care sunt implicate in atragerea de fonduri europene. Acolo au fost cele mai multe doleante si pareri. (…) Punctul de vedere al mediului de business a fost ca ar trebui sa ne facem temele si noi si, in sfarsit, sa atragem fondurile europene’, a adaugat Lucian Isar.

Acesta a mai aratat ca Austria este cel de-al doilea mare investitor in Romania, schimburile comerciale fiind la nivelul de 3,2 miliarde euro, la sfarsitul anului trecut.

‘Austriecii sunt mai mult decat interesati sa creasca afacerile cu Romania. Sunt jucatori importanti, OMV, marile banci, si toti vor sa-si creasca activitatile in Romania’, a subliniat ministrul delegat pentru Mediul de afaceri.

Luni, prim-ministrul Victor Ponta a efectuat o vizita oficiala in Austria, unde a fost insotit de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, de cel al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, precum si de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar.

Cu acest prilej, ministrul Isar a participat la Forumul Economic Romania-Austria, organizat de Camera Economica federala a Austriei (WKO), in cadrul caruia a prezentat Programul guvernamental de sustinere a relansarii economice. Oficialul roman a prezentat participantilor la Forum masurile pentru continuarea procesului de privatizare a activelor de stat aflate in administrarea Ministerului Economiei si Mediului de afaceri (MECMA) si a evidentiat importanta implementarii guvernantei corporatiste la societatile cu capital de stat, prin profesionalizarea actului de conducere si introducerea managementului privat, se arata intr-un comunicat MECMA remis AGERPRES, marti.

Cei aproximativ 300 de reprezentanti ai firmelor austriece participante la Forum au fost informati cu privire la ‘strategia adoptata pentru eficientizarea sectorului energetic romanesc si oportunitatile concrete de a investi in obiective hidroenergetice noi sau aflate in diferite stadii de executie, dar si in sectoare care utilizeaza resurse regenerabile’.

Potrivit MECMA, reprezentantii Federatiei Industriasilor din Austria – asociatie a marilor industrii prelucratoare, energetice si bancare, au prezentat intentia de a continua si dezvolta investitiile de anvergura in Romania, pe care o considera ‘un pilon de baza in expansiunea marfurilor si capitalurilor austriece in regiunea Marii Negre si in tarile adiacente’.

Cu ocazia vizitei la Viena, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri a avut o intalnire cu ministrul austriac al economiei, familiei si tineretului, Reinhold Mitterlehner. In ceea ce priveste dezvoltarea proiectului gazoductului Nabucco, cei doi demnitari au convenit asupra necesitatii promovarii comune a acestuia, cu sprijinul autoritatilor UE.

Pe agenda vizitei la Viena a ministrului Lucian Isar s-au aflat si intalniri cu companii austriece din sectorul energetic (Verbund Ag, Wien Energie si Voith GmbH), care dezvolta deja proiecte in domeniul resurselor regenerabile in Romania si care si-au exprimat intentia de continuare a investitiilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,212FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente