Istoria bicicletei – intre obiect si reprezentare artistica, la Galeria de Arta Baia Mare

Istoria bicicletei - intre obiect si reprezentare artistica, la Galeria de Arta Baia Mare

O expozitie unicat, care ar putea rascoli amintirile oricarui adult dar si sa starneasca interesul celor mici pentru bicicletele de altadata, a fost deschisa din 15 iunie la Galeria de Arta din Baia Mare. Cele aproximativ 17 modele de “opere de arta” pe doua roti expuse provin din toata tara, evenimentul fiind primul de acest fel organizat in Baia Mare. In spatiul expozitional se pot vedea si tablouri tridimensionale sau stilizate ce au ca tema vehiculul pe doua roti. Panzele au fost realizate de artisti din cadrul UAP si studenti de la Facultatea de Arta, Centrul Universitar Nord Baia Mare, scopul artistilor fiind acela de a realiza un dialog imaginar intre obiectul in sine si reprezentarea sa artistica.

Pe toate gusturile, culorile si…marimile sunt bicicletele expuse la Galeria de Arta Baia Mare. “Vedetele” expozitiei sunt, totusi, o bicicleta nemteasca din 1954 si una de mici dimensiuni, potrivita pentru un copil de aproximativ doi ani.

Printre exponate se afla si o bicicleta de culoarea ciocolatei, la care au fost accesorizate o pelerina si o pereche de pantaloni de piele, de aceeasi culoare. Organizatorii evenimentului, Old BicycleRo, sustin ca au facut eforturi destul de mari pentru a reuni intr-o singura expozitie un numar destul de mare de biciclete, mai ales ca posesorii acestora sunt din toata tara

„Este ceva inedit pentru Baia Mare, chiar asta ne-am si dorit. Noi, ca si Old BicycleRo, dorim ca printr-un aport de aer prafuit, pentru ca vedeti ca unele dintre bicicete sunt chiar ruginite, dorim sa inducem vizitatorilor ideea de miscare, de frumos si sa inducem ideea de miscare. Aici avem expuse aproximativ 17 modele dintr-o colectie care a ajuns la ora actuala la 36. In aceasta expozitie ne-am axat pe bicicletele romanesti- Pegas, avem biciclete germane dar si ale fostei Uniuni Sovietice. La ora actuala cea mai veche bicicleta din cadrul expozitiei este un exemplar din Germania, din 1954, dar avem si o micuta bicicleta la care nu i-am depistat inca provenienta”, a declarat organizatorul expozitiei, Andrei Strut.

Mesajul pe care expozitia „Bicicleta & Arta” ART BIKE doreste sa il transmita este acela de a ne intoarce la moda de altadata, cand bicicleta era indispensabila, iar visul oricarui copil era sa aiba un Pegas, de exemplu, dar si promovarea unui mod de viata sanatos prin folosirea unui mijloc de transport chic dar si eco. Pe langa organizatorii evenimentului, artistii plastici si-au adus si ei aportul prin realizarea unor opere de arte care au ca principala tema „bicicleta”.

„Noi am lansat de cateva luni artistilor nostri invitatia de a participa la aceasta expozitie. Ne-am asteptat sa fie mai multe lucrari tridimensionale si fotografie si design. Aceasta tema este una inedita deoarece este un dialog intre un obiect-istoria bicicletei si opera de arta. In acest cadru avem si bucuria de a avea si o altfel de expozitie, sa dinamizam spatiul expozitional”, a declarat presedintele UAP Maramures, Laura Ghinea.

Doritorii pot vizita expozitia pana in 25 iunie, de luni pana vineri, intre orele 09.00-19.00 si sambata, intre orele 09.00-13.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *