Iubiti si cainii vagabonzi..

Abandonati, snopiti in bataie, aruncati intr-un stabiliment temporar si, in cele din urma, ucisi fara mila prin parcuri, stradute dosnice, cartiere marginase. Aceasta este soarta cainilor comunitari din Craiova, in lipsa unui adapost canin care le-ar putea salva viata.
caini vagabonzi
Abia misca. Stinghera pe un colt de palet, amusina aerul cald, duhnind a nespalat. O galeata cu apa – in care a fost, pe vremuri, lavabil – fierbe sub tabla incinsa. Nu se uita la ea. Priveste in gol, cu ochii blanzi impaienjeniti de tristete, dincolo de mustele bazaind innebunite in mirosul pestilential. Nu-i e nici foame, nici sete. Sau poate ii e, dar ceva ii spune ca nu intereseaza pe nimeni. De ieri, de cand au descarcat-o din camioneta, au sterilizat-o, i-au ingaurit urechea cu un plastic roz botezand-o „3.854” si au zavorat-o in tarcul de sarma, a refuzat sa mai simta ceva. Cel putin au lasat-o singura in cusca, nu au ingramadit-o cu alti sapte, opt, doisprezece caini la fel de nenorociti. Acum zace inerta, in urletele de foame si sete ale animalelor din jur, asteptand sa i se decida soarta: o va lua vreo inima milostiva acasa sau va reveni pe strazi, unde va fi din nou haituita, iarasi si iarasi, pana va sfarsi, eutanasiata, intr-o groapa de la marginea orasului?

Facai, ultima oprire
La stabilimentul de la Facai sunt, in prezent, 68 de caini comunitari cu varste cuprinse intre sase luni si cativa ani. Dintre acestia, 39 sunt sterilizati si gata pentru a fi adoptati de iubitorii de animale. Ultimul transport a fost adus luni dupa-amiaza, dupa cum declara Catalin Calugaru, responsabil cu activitati de ecarisaj la Serviciul de Salubritate din cadrul Primariei Craiova. In urma sesizarilor scrise primite la sediu de la cetateni, lucratorii stabilimentului au adunat luni, in camionete, opt maidanezi, din centru si din cartierele Craiovita Noua, Sarari si 1 Mai. Adusi in adapostul de la Facai, cainii vor fi deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si cazati timp de sapte zile, alaturi de ceilalti 60. Dupa care… Dumnezeu cu mila!

„Noi le asiguram conditiile minime prevazute de lege – mai mult nu se poate”, se scuza Catalin Calugaru. „12 custi comune si 22 individuale, postoperator, asistenta medicala la fiecare transport, sterilizari de trei ori pe saptamana si hrana uscata – 250 de grame, portie unica pe zi. Suntem un stabiliment, deci nu putem caza cainii la nesfarsit. Sapte zile este termenul maxim pe care ar trebui sa-l acordam, dar se intampla de nenumarate ori sa ii tinem chiar si o luna, doua. Problema este una singura: adoptia. Ne descurcam cu capturarea, sterilizarea si cu tot ceea ce presupune activitatea noastra. Dar cine ii ia de la noi? In scurt timp, ajung din nou in strada”.

Campanie pentru un adapost canin
Din cei 2.600 de caini comunitari care au ajuns anul trecut la Facai, doar pentru trei s-a taiat chitanta de adoptie. De la inceputul lui 2009 si pana astazi, alti 700 au fost inchisi in tarcurile din sarma albastra. Dintre acestia, doar doi au reusit sa-si gaseasca stapani. Restul au fost luati de asociatiile pentru protectia animalelor, care fie au reusit sa le gaseasca familii, fie au fost nevoite sa ii duca inapoi in zonele de unde au fost ridicati.

„Adevarata problema a Craiovei este ca nu are un adapost pentru cainii comunitari, unde sa li se asigure cazare pe termen nelimitat si un trai decent, in conformitate cu normele europene”, a spus Roxana Chobriat, voluntar in cadrul Asociatiei „Suflete nevinovate”. „Nu vreau sa vorbesc despre conditiile precare de la Facai, despre tratamentele incalificabile pe care le primesc cainii acolo – lucruri pe care le-am vazut cu ochii mei. Daca acolo nu se poate schimba nimic, putem insa schimba mentalitatea oamenilor si, cu ajutorul lor, putem incerca sa construim un loc in care cainii sa nu mai moara. De aceea, am initiat o campanie pentru strangerea de semnaturi, prin care sa convingem autoritatile sa ne ofere sprijinul in ridicarea unui adapost pentru cainii comunitari la standarde europene, dotat cu sala de operatii, cu spatii decente in care sa fie cazate animalele, cu serviciu medical si hrana suficienta”, a declarat Roxana Chobriat.

Mars pe traseul primarie – Teatrul National
Zeci de caini au fost gasiti otraviti in zona Parcului „Nicolae Romanescu”, pe data de 1 mai, de catre voluntarii Asociatiei „Suflete nevinovate”. Nenumarate sesizari pe care le primesc asociatiile pentru protectia animalelor vorbesc despre acte de o cruzime infricosatoare, in care cainii fara stapan sunt pur si simplu decimati. Pentru evitarea acestor acte, s-ar gasi solutii. Daca ar exista, in primul rand, bunavointa.”Campania pe care am demarat-o zilele acestea – -Saptamana voluntariatului- – se va desfasura pe parcursul mai multor luni”, a mai spus Roxana Chobriat. „Vom incerca in primul rand sa invatam tinerii, si pe cei din oras, si pe cei din mediul rural, sa iubeasca animalele, sa nu le abandoneze si, mai ales, sa nu le tortureze. Pentru miercuri (astazi – n.r.) am organizat actiunea -Invatam sa fim voluntari implicandu-ne-, un mars intre primarie si Teatrul National, in intervalul orar 13.00 – 16.00, in timpul caruia vom distribui afise, fluturasi si vom strange semnaturi de la craioveni pentru construirea unui adapost canin. Spatiul exista, este in afara Craiovei. Nu mai este nevoie decat de autorizatiile necesare si de sprijin financiar. De asemenea, vom trimite o petitie Primariei Craiova, vom incerca sa luam legatura cu ONG-urile care doresc sa ni se alature. In acelasi timp, asociatia noastra incearca sa propuna realizarea unei baze de date – asemenea celei din Franta si alte tari europene – in care sa fie inregistrati toti cainii care au stapan. In felul acesta, ar scadea numarul abandonurilor… In concluzie, iubitori de animale suntem multi. Trebuie sa si actionam cumva”, a incheiat Roxana Chobriat.

Adoptii gratuite toata saptamana

La sugestia Asociatiei „Suflete nevinovate”, stabilimentul canin de la Facai va face saptamana aceasta o exceptie: in fiecare zi, pana duminica, intre orele 16.00-19.00, maidanezii vor putea fi adoptati gratuit de catre iubitorii de animale.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *