Izvoare de la bai, renovate de voluntari

Zeci de voluntari au renovat izvoare cu apa termala, prin proiectul „Clar si limpede” derulat de organizatia MaiMultVerde, prin doua actiuni care s-au desfasurat pe 8 si 15 mai la Baile Chirui si Baile Homorod, anunta un comunicat al organizatiei.izvoare reabilitate

Astfel, 50 de voluntari au renovat sapte izvoare dar si pavilioanele izvoarelor (tratarea cu bait a lemului pavilioanelor, curatarea zonei de resturi rezultate in urma constructiei, lacuirea sindrilelor etc.), contribuind la protectia puritatii apei in judetul Harghita.

Izvoarele minerale din Harghita sunt faimoase pentru proprietatile lor, atat in Romania, cat si in strainatate. MaiMultVerde si Ciuc Premium si-au propus, prin proiectul „Clar si limpede”, sa contribuie la protejarea si conservarea acestei resurse prin crearea infrastructurii necesare si prin informarea publicului referitor la existenta acestor izvoare pure, istoria si importanta lor, potrivit comunicatului.

Cele sapte izvoare ale caror pavilioane au fost renovate sau construite in cadrul proiectului „Clar si limpede” sunt localizate in zona Vlahita – Baile Chirui – Valea Varghisului – Homorod. Acestea sunt: izvoarele Festo si Kirulyfurdo din Baile Chirui, Nadasto, Szeltersz si Deloi pe Valea Varghisului, izvorul Lobogo in Homorod si izvorul Doboseni. Izvoarele selectate sunt de interes local si national, ele fiind folosite de comunitatea din zona si reprezentand un punct de atractie pentru turisti. Partenerii proiectului sunt Primariile Vlahita, Capalnita si Lueta.

La actiunile de renovare a pavilioanelor izvoarelor din Baile Chirui si Baile Homorod au participat voluntari MaiMultVerde si jucatorii echipei de hochei Sport Club Miercurea Ciuc. Chiar daca vremea nu a fost intotdeauna prietenoasa, voluntarii au dat o mana de ajutor echipei locale de constructori pentru renovarea pavilioanelor: au curatat locul de resturile ramase in urma lucrarilor de constructie, au lacuit sindrila acoperisului si au tratat cu bait lemnul. Pentru realizarea pavilioanelor izvoarelor s-au folosit materiale de constructie naturale (lemn, piatra, vopsele pe baza de apa etc.), precum si mana de lucru locala, astfel contribuind si la dezvoltarea durabila a zonei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *