Izvorul tamaduirii, unic in Europa

Izvorul tamaduirii, unic in Europa

Locul este cunoscut in plan local, national sau chiar international, prin elementul distinctiv al manastirii, care este „izbucul”, fenomen natural foarte rar, de unde si numele asezamantului.
„Izvorul, unic in Europa, a fost declarat monument al naturii, dar ceea ce este mult mai important este faptul ca apa are puteri miraculoase. Aceste doua calitati atrag anual zeci de mii de pelerini”, spune arhimandritul Mihail Tarau, staretul Manastirii Izbuc.
Mirajul
Izvorul tamaduirii ramane locul de atractie al locului. Nici un pelerin nu rezista mirajului de izvorului minunilor. Fiecare vrea sa ia cu el apa de izvor, sau macar sa-si ude mainile si sa-si racoreasca fruntea.
“Acest izvor l-a poreclit poporul de «izvor al minunilor», pentru ca nu curge incontinuu, ci izbucneste periodic din pamant. Izbucnirii ii premerge un zgomot subteran, dupa care apa tasneste peste alvia izvorului si se revarsa clocotind peste trei cascade. Dupa putine minute, apa ramasa in alvie se retrage iarasi in pamant, cu acelasi zgomot cu care izbucnise.
Nu numai din satele dimprejur, ci si din departari mari vin bolnavi sa se scalde in apa acestui izvor, asa incat de primavara pana in toamna, padurea ce-l imprejmuieste furnica de bolnavi, cari aici isi cauta alinarea durerilor trupesti.Numarul vizitatorilor se ridica la o suta de mii pe an”, scrie intaiul episcop al Oradiei, Roman Ciorogariu, la 27 octombrie 1924, intr-o scrisoare adresata ministrului Agriculturii din acea perioada, prin care cerea” improprietarirea cu 600 de jughere din padurea seculara din jurul izvorului Izbuc”, in vederea ctitoririi primei manastiri ortodoxe din Ardeal.
Se spune ca multe minuni s-au intamplat in acest loc, la acest izvor. Si se mai spune ca izvorul n-a secat decat o singura data, atunci s-a oprit de tot. Era pe vremea ocupatiei austro-ungare. Atunci n-a mai curs timp de sapte ani, fiindca niste calugari au pus taxa la intrare la izvor si aceasta nu a fost pe placul lui Dumnezeu. Izvorul s-a razbunat si se razbuna cand in preajma lui este un om rau la suflet:apa se retrage si nu mai iese din pamint zile bune, poate chiar si luni intregi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *