Jaf in padurile din Plopana

0
501

Aproximativ 50 de hectare de padure din comuna Plopana sunt decimate.

Cele 35 de familii de localnici care vor primi saptamana viitoare actele de punere in posesie pe aceste suprafete sustin ca nu primesc decat cateva petice impadurite. Ei sunt convinsi ca vinovatul principal este Ion Stratulat, padurar al Ocolului Silvic Traian, cel care are in profilul postului obligatia de a pazi integritatea padurii.

„Cele 50 de hectare de padure sunt in proprietatea statului, dar administrate de Ocolul Silvic Traian. De vreo doua saptamani au inceput taieri masive in zona, asa ca oamenii vor primi doar paduri rare sau campuri cu cioate”, a declarat Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana. De aici se taie, zilnic, fara nicio aprobare, aproximativ 10 metri cubi de lemne. Fiecare metru cub costa 250 de lei. Potrivit celor in cunostinta de cauza, din cauza furtului de lemne, densitatea padurii a scazut cu aproximativ 30 la suta.

Furt inteligent

Satenii sustin ca hotii au experienta, pentru ca nu lasa urme. Sapa cu echipamente speciale aproximativ 20 de centimetri sub pamant si scot copacii cu o parte din radacina. „Asta ca sa nu ramana dovezi. Acopera groapa facuta cu pamant si frunze, sterg toate urmele si nu se vede ca acolo a fost copac. Cand vine inspectia in zona, e bec!”, spune Traian Braescu, in varsta de 74 de ani. Localnicul urmeaza sa primeasca sase hectare de padure. Mai mult, unii localnici care au indraznit sa reclame jaful la politie sustin ca au fost amenintati cu moartea.

„Am spus si politiei ca aici e mafie mare! Eu nu am voie sa ma duc in padure nici macar la ciuperci. Mi-a zis Stratulat ca, daca ma prinde, imi face felul! Bine ca el are voie sa o taie!”, a declarat Vasile Cristian, in varsta de 69 de ani. Ion Leonte este deja proprietar peste mai multe hectare de padure. El sustine ca a fost obligat prin lege ca padurea sa fie pazita de reprezentantii ocolului silvic in primele sase luni de la punerea in posesie.

Pentru ca nu are incredere in Stratulat, acesta si-a platit paznic, pe Gheorghe Saveliuc. „Stratulat m-a amenintat ca ma omoara. Ca-mi da foc, ca-mi taie gatul! Ca ma leaga de un copac si ma lasa in padure sa ma manance mustele. E violent!”, sustine paznicul.

Stratulat: „Eu pazesc padurea, nu o tai!”

„Daca nu se gasesc hotii, Stratulat va plati. Poate este vinovat, poate nu. Cred ca adevarul este undeva la mijloc. Nu zic ca acesta este usa de biserica, dar nici nu cred tot ce se spune despre el”, a declarat seful Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Savu. Contactat telefonic, Ion Stratulat neaga acuzatiile aduse. „Eu pazesc padurea, nu o tai! Nu am nicio implicare in aceasta problema!”, a declarat el. Padurarul a evitat sa comenteze presupusele amenintari si faptul ca numele lui se afla in dosarele politiei.

Sursa: EVZ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.