Romsilva e unul dintre marile robinete de jaf ale Romaniei. Povestea unui misterios miliard de euro

Vreti protectie sociala? Dati-le popilor padurile!
Vreti protectie sociala? Dati-le popilor padurile!

Romsilva e unul dintre marile robinete de jaf ale Romaniei. Povestea unui misterios miliard de euro:

La 4 milioane de hectare de padure, Romsilva are venituri de batjocura: un miliard de lei, adica 250 de milioane de euro. Varsa statului un profit tot de batjocura: 20 de milioane de euro pe an.

De ce de batjocura? Pentru ca, la fel ca in cazul Hidroelectrica, in lipsa costurilor cu amortizarea, padurea ar trebui sa aduca profit de minimum jumatate din incasari. Cu un management bun, chiar trei sferturi.

In exploatare privata, un hectar de padure produce venituri de 350 de euro si un profit operational de pana la 250 de euro. Vorbim de cel mai conservator scenariu de exploatare si vanzare. Asta inseamna ca, dupa scaderea costurilor, Romsilva ar trebui sa verse la stat cel putin UN MILIARD DE EURO in fiecare an. Si sa-i mai ramana cateva sute de milioane pentru presupusele impaduriri (anul trecut, fondul forestier a crescut cu doar 10.000 de hectare)

Ce se intampla cu banii putem doar sa banuim.

E privatizarea o solutie? Cu siguranta, insa putini ar fi de acord cu asta.

Exista, insa, si alta varianta.

Padurile sa fie date bisericilor (proportional, dupa numarul de enoriasi) cu drepturi si obligatii. Dreptul este simplu: cel de proprietate. Obligatiile sunt cele care greveaza acum statul de mai bine de un miliard pe an: zeama calda pentru infometati, adapost pentru cei care stau in drum, ajutor pentru cei pe care mintea sau trupul bolnav nu-i lasa sa munceasca.

Citeste mai departe pe riscograma.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,534FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente