Jaf intr-o padure din Valcea. 80 de hectare de padure au disparut

Jaf intr-o padure din Valcea. 80 de hectare de padure au disparut
Jaf intr-o padure din Valcea. 80 de hectare de padure au disparut

80 de hectare de padure au disparut din nordul judetului Valcea. Inspectorii silvici spun ca furtul a fost parafat intre Obstea Cainenii Mari, firma care a defrisat si angajatii Ocolului Silvic din zona. Itele afacerii trebuie descurcate acum de procurori, care au primit nu mai putin de sase plangeri penale in acest caz.

La sfarsitul lui 2013, angajatii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Ramnicu Valcea au luat la pas muntii, pentru a verifica ce si cum se mai taie din paduri. Au ajuns si sus in munte, la peste 10 km de orice drum asfaltat, in Obstea Cainenii Mari. Intr-un loc ferit de priviri indiscrete, unde au descoperit jaful. 80 de hectare de padure erau rase de pe fata pamantului.

Si au inceput sa curga plangerile penale. Pentru inspectorii silvici, lucrurile erau mai mult decat clare. Un astfel de furt se face cu stiinta tuturor.

„O spun cu toata raspunderea. Acolo e clar, a fost o intelegere intre proprietar, structura silvica, care administra, si cei care trebuiau sa exploateze masa lemnoasa”, a spus Gheorghe Dinuca, inspector sef adjunct ITRSV Valcea.

In acte, Obstea Cainenii Mari avea dreptul sa exploateze 5.000 de metri cubi de lemn pe an. In realitate insa, firma cu care obstea a avut contract a scos mai bine de 35.000 de metri cubi de masa lemnoasa din padure. Cand a inceput scandalul, conducerea obstei s-a retras. Noul presedinte nu a facut decat sa constate jaful.

Ocolulul silvic din zona, care trebuia sa protejeze padurea, s-a desfiintat de curand. Primarul localitatii nu s-a implicat pentru ca nu vrea razboi.

Din cele sase plangeri penale depuse de inspectorii silvici, cateva sunt deja in faza de cercetare. Valcea este unul dintre judetele fruntase la capitolul infractiuni la regimul silvic.

„Pana in prezent, va pot spune ca am primit de la Parchet spre solutionare patru dosare penale. Colegii mei vor efectua cercetari si vor stabili daca se confirma sau nu aceste fapte. Pana in prezent, de la inceputul anului avem inregistrate aproximativ 60 de delicte silvice”, a precizat Alina Teodorescu, purtator de cuvant IPJ Valcea.

Lemnul care a disparut de pe dealurile din zona Cainenii Mari valoreaza pe piata aproximativ 7.000.000 de lei. In aceasta primavara, obstea vrea sa replanteze 20 din cele 80 de hectare defrisate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *