Japonezii si spaniolii vor sa cumpere aer curat romanesc

0
353
Japonezii si spaniolii vor sa cumpere aer curat romanesc
Japonezii si spaniolii vor sa cumpere aer curat romanesc

Romania poarta negocieri cu doua companii japoneze si cu guvernul Spaniei pentru vanzarea surplusului de certificate de emisii de dioxid de carbon, a anuntat ministrul mediului, Laszlo Borbely.

Potrivit lui Borbely, Romania detine un surplus de 300 de milioane de astfel de certificate, iar din vanzarea acestora se pot obtine aproximativ doua miliarde de euro. „Au inceput negocierile cu doua firme japoneze pentru vanzarea certificatelor, dar si cu guvernul spaniol. Avem acum cadrul legal sa vindem macar o parte dintre aceste certificate”, a declarat Borbely.
Ministrul a adaugat ca aceste certificate vor putea fi vandute efectiv doar dupa ce se vor aproba si normele de aplicare a actului normativ care reglementeaza vanzarea acestora.
Pe se se pot cheltui banii obtinuti din vanzarea aerului curat?

Guvernul a aprobat, la sfarsitul lunii aprilie, o hotarare privind modul in care vor fi cheltuite sumele obtinute in urma vanzarii certificatelor de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). Potrivit documentului, banii vor putea fi folositi atat pentru reabilitarea grupurilor energetice si cresterea productiei de energie din surse regenerabile, cat si pentru impaduriri.
Potrivit Ministerului Economiei, AAU-urile pot fi vandute Japoniei si statelor UE. Comercializarea surplusului de AAU-uri se face prin negociere directa, in baza contractului de stat pentru comercializarea surplusului de AAU-uri.
Fiecare stat inclus in Anexa B a Protocolului de la Kyoto are dreptul sa emita o anumita cantitate de emisii de gaze de dioxid de carbon. Conform ultimului inventar national al emisiilor de dioxid de garbon, transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor inregistrate in Romania in 2008 era de 145 de milioane tone CO2, cu aproximativ 38% mai putin decat valoarea tinta-medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.