Japonia: Guvernul a decretat starea de oprire la rece a reactoarelor centralei nucleare Fukushima

  0
  288
  Comisia Europeana recomanda verificarea unor reactoare
  Japonia: Guvernul a decretat starea de oprire la rece a reactoarelor centralei nucleare Fukushima

  Guvernul japonez a decretat astazi starea de oprire la rece a reactoarelor centralei nucleare avariate Fukushima, la finalul unei reuniuni a celulei ministeriale ad-hoc, potrivit presei nipone, citata de AFP, potrivit Mediafax.

  Aceasta etapa cruciala, la noua luni dupa accidentul provocat de seismul urmat de un tsunami la 11 martie, inseamna ca temperatura in interiorul cuvelor reactoarelor este de acum mentinuta stabil sub 100 de grade Celsius si ca emisiile radioactive sunt controlate. Dar criza nu este inca incheiata.

  Reactoarele centralei Fukushima „au atins starea de oprire la rece”, a declarat premierul Yoshihiko Noda, citat de agentiile de presa nipone. In acest stadiu, „etapa a doua este incheiata si centrala este de acum in conditie stabila” pentru a permite rezolvarea problemelor provocate de accident.

  Starea de oprire la rece era unul dintre obiectivele-cheie ale „etapei a doua a planului de lucru” stabilit de compania Tokyo Electric Power (TEPCO), ca sa depaseasca aceasta catastrofa, cea mai grava dupa cea de la Cernobil din urma cu 25 de ani.

  Incheierea primei etape, marcata de instalarea mijloacelor de racire autonome, a fost anuntata la jumatatea lui iulie.

  Temperaturile de pe fundul cuvelor reactoarelor 1-3, cele mai avariate, au scazut sub 100 de grade intre august si septembrie, fiind mentinute la acest nivel datorita sistemelor de racire.

  Incheierea etapei a doua nu inseamna insa sfarsitul crizei, a avertizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Osamu Fujimura.

  Sfarsitul etapei a doua indica in schimb ca riscurile sunt de acum foarte mici, potrivit TEPCO si Agentiei pentru siguranta nucleara.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.