Jumatate din parcul IOR ar putea disparea daca deputatii adopta o modificare de lege controversata

Jumatate din parcul IOR ar putea disparea daca deputatii adopta o modificare de lege controversata
Jumatate din parcul IOR ar putea disparea daca deputatii adopta o modificare de lege controversata

Alesii locali sunt chemati sa reprezinte interesul public si sa ia pozitie impotriva modificarii Legii 24/2007 care daca va fi adoptata pe 85% din spatiile verzi retrocedate se va putea construi. Mai mult chiar, daca deputatii dau unda verde jumatate din Parcul IOR ar disparea.

Deputatii vor sa permita construirea pe spatiile verzi, drept urmare cei de la ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Asociatia ProDoMo, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania, Asociatia Peisagistilor din Romania – Filiala Bucuresti, Asociatia Peisagistilor din Romania – Asop – Filiala Vest, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Asociatia MaiMultVerde le cer primarilor din tara si din Bucuresti sa protejeze interesele cetatenilor.

Saptamana aceasta (24 – 28 februarie) in cadrul Comisiei de Mediu (Camera Deputatilor), va fi discutata modificarea Legii 24/2007 care prevede posibilitatea legala de construire pe spatiile verzi.

Prin exceptie de la prevederile alin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde.

Reprezentantii ONG-urilor avertizeaza ca acceptarea acestei modificari de lege ar aduce cu sine posibilitatea de a construi pe 85% din spatiile verzi retrocedate.

De asemenea, prin sintagma ”este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, […] cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale”, amendamentele propuse la Legea 24 / 2007 ofera posibilitatea diminuarii accesului egal si echitabil la spatii verzi de calitate pentru toti locuitorii oraselor, prin translatarea acestor suprafete pe rezervele teritoriale ale administratiilor publice amplasate, in general, la periferiile ariilor administrative caracterizate preponderent de o accesibilitate precara.

In momentul de fata exista interdicitia de a construi pe spatiile verzi, prin OUG 195/ 2005 (modificata prin OUG. 114 / 2007).

Ce s-ar putea intampla daca modificarea legii ar fi adoptata…

Reprezentantii ONG-urilor mai atrag atentia ca jumatate din Parcul IOR ar disparea sub constructii, iar Parcul Bazilescu ar disparea integral.  Si nu numai aici vor fi probleme, ci si in alte cazuri.

Municipiul Bucuresti are o suprafata de 238 kilometri patrati, din care suprafata construita este de 70%, respectiv 166 kilometri patrati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *