Justitia europeana pune in discutie subventiile acordate producatorilor de energie eoliana din franta

Justitia europeana pune in discutie subventiile acordate producatorilor de energie eoliana din franta
Justitia europeana pune in discutie subventiile acordate producatorilor de energie eoliana din franta
Cea mai importanta instanta a sistemului juridic al UE a apreciat joi ca subventiile acordate pentru incurajarea productiei de energie eoliana in Franta constituie o interventie a statului, transmite Reuters.

Cazul are implicatii la nivel european, in conditiile in care, in prezent, exista o dezbatere cu privire la subventiile pentru energiile regenerabile, considerate vinovate pentru cresterea costurilor la energie. Potrivit legislatiei europene, ajutoarele de stat trebuie comunicate executivului comunitar, care vrea sa se asigure ca aceste ajutoare nu provoaca distorsiuni pe piata.

In conformitate cu o lege din 2008, grupul francez de utilitati EDF este obligat sa cumpere electricitatea produsa de turbinele eoliene din Franta la un tarif de 83 de euro pentru un megawatt ora. Insa asociatiile care se opun energiei eoliene au contestat in justitie aceste tarife preferentiale, iar justitia franceza a cerut opinia Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

‘Obligatia ca energia electrica produsa de instalatiile eoliene sa fie cumparata la un pret superior celui de piata constituie o interventie a statului’ a apreciat joi Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Urmeaza acum ca justitia franceza sa adopte o decizie finala, iar majoritatea analistilor se asteapta ca aceasta sa anuleze decretul privind tarifele preferentiale din 2008. Insa aceasta anulare de catre Consiliul de Stat, cea mai inalta jurisdictie administrativa franceza, ar urma sa vina abia peste doua-trei luni, a explicat Frederic Lanoe, presedintele grupului de lobby France Energie Eolienne.

Insa suporterii energiilor regenerabile sunt ingrijorati de implicatiile acestei decizii asupra viitorului subventiilor pentru energiile regenerabile. Comisia Europeana a anuntat miercuri ca analizeaza modul in care Germania gestioneaza subventiile pentru energiile regenerabile. De asemenea, executivul comunitar a demarat consultarile pentru stabilirea unor linii directoare care sa evite distorsiunile provocate de finantarea oferita de guvern pentru energiile verzi.

Mai multe tari din Europa au adoptat masuri pentru a reduce subventiile pentru energia eoliana si solara, subventii care au condus la cresterea preturilor la electricitate platite de consumatori. Cehia a impus o taxa de 26% pentru centralele fotovoltaice care au inceput sa opereze in 2009 si 2010. Grecia a introdus o taxa de 27% pentru veniturile instalatiilor de energie fotovoltaica si o taxa de 10% pentru parcurile eoliene.

In Romania, Guvernul a decis la inceputul lunii iunie sa reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face incepand cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. In reactie, grupul ceh de utilitati CEZ a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care ar putea costa compania ceha pana la 66 milioane euro pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *