Katrina, doi ani dupa

Desi presedintele George W. Bush a promis o reconstructie rapida a orasului devastat de uragan, New Orleans este inca departe de normalitate

Acuzat ca a reactionat cu intarziere la catastrofa numita Katrina si ca fondurile federale de reconstructie au fost insuficiente, presedintele american a participat la comemorarea celor doi ani de cand orasul New Orleans si zone intregi aflate in apropierea fluviului Mississippi au fost inghitite de apele dezlantuite ale uraganului.

Deseurile si gunoaiele mai otravesc inca strazile cartierelor periferice, in timp ce New Orleans este victima (si a) proiectelor de urbanism.

Ravasit in proportie de 80% dupa ce urgia numita Katrina a distrus barajele ce protejau orasul, New Orleans isi revine cu dificultate, desi de la catastrofa au trecut deja doi ani.

Cartierele care au ajuns sub ape si care au ramas apoi sub noroi timp de mai multe saptamani sunt, in mare parte, abandonate. Zone intregi sunt otravite in continuare de munti de deseuri, iar tufele de plante salbatice rasar la tot pasul printre resturile ori fundatiile de beton ale unor cladiri disparute.

Strazile din centru au reinceput sa vibreze gratie jazzului tipic zonei, iar trasurile cu turisti se fac din cand in cand vazute pe arterele principale. Restul orasului insa este in continuare dezolant. Prelate albastre continua sa acopere multe acoperisuri distruse partial, in timp ce zeci de mii de familii traiesc in „casele” din prefabricate puse la dispozitie, acum doi ani, de guvernul federal.

Criminalitatea a atins cote nemaiintalnite, astfel ca New Orleans este pe cale sa fie declarat cel mai periculos oras din Statele Unite. Un studiu recent arata ca frecventa maladiilor mentale s-a dublat in zonele afectate de teribilul uragan, accentuandu-se tendintele sinucigase.

Citeste articolul Katrina, doi ani dupa integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *