Guvernul trebuie sa fie deschis la dialog pe tema gazelor de sist si sa nu se ascunda in spatele unor birouri. Iata ce declara la RFI fostul ministru al Mediului, deputatul UDMR, Attila Korodi, in contextul protestelor din judetul Vaslui.
Attila Korodi recomanda Guvernului sa nu forteze situatia: „La cel mai inalt nivel de responsabilitate sa mearga si sa vorbeasca cu oamenii, sa gaseasca o pauza cu Chevronul, ca sa nu fie fortata situatia si sa inceapa un dialog intens, sa implice oamenii din comunitatile locale in deslusirea fiecarui element al fazei de exploare si daca gaseste intelegere, sa mearga mai departe, dar acum este nevoie de dialog si nu de ascundere in spatele unor birouri„.
Compania americana Chevron a anuntat joi ca suspenda activitatea la Silistea, judetul Vaslui. Pentru fostul ministru al Mediului, „este un anunt de bun augur, pentru ca problema gazelor de sist este una vitala, pentru ca Romania depinde foarte mult de resurse energetice si gaze naturale si aceasta poate sa fie o resursa care poate fi utilizata in beneficiul statului. Dar in momentul in care te complici cu declaratii publice cu un proiect in care abuzezi legislatia romaneasca pe Rosia Montana si automat cuplezi si gazele de sist in declaratii publice, e normal ca cetateanul de rand, sateanul unde se va deschide un put de forare pentru explorare sa-si puna semne de intrebare despre corectitudinea gestului statului roman si despre conditiile in care au fost emise diferite autorizatii. Aici este nevoie de comunicare si transparenta maxima, este nevoie de ceea ce pana la urma actuala coalitie de guvernamant cerea vechiului Guvern PDL„.
„E nevoie de o cercetare aprofundata”
Attila Korodi deplange faptul ca satenii din Silistea nu au fost consultati in privinta gazelor de sist: „Este nevoie ca aceste resurse daca sunt posibile sa fie exploatate, dar pe de alta parte, este nevoie de o decizie bazata pe cercetare amanuntita si aprofundata, pentru ca graba strica treaba. Procedura de pregatire a explorarii gazelor de sist s-a intamplat in birouri intr-un ritm foarte lent si brusc pe teren intr-un ritm foarte rapid. Asta ce inseamna, ca tocmai cetatenii care vor avea contact direct cu ce se intampla in aceste perimetre au fost cel mai putin implicati„.
Intrebat daca sunt justificate protestele antisist din judetul Vaslui, deputatul UDMR a raspuns: „Pentru ca vin din partea unor oameni care sunt direct implicati, sunt justificate. Daca nu ar fi fost economisit dialogul cu ei si implicarea lor, cel putin in faza de explorare, sa vada ce inseamna explorarea, care nu presupune fracturare hidraulica, ar fi fost mult mai diferit. Dar experienta Rosiei Montane a dus oamenii in disperare, pentru ca la Rosia Montana s-a fortat de foarte multe ori nota si aceasta a lasat o impresie si un gust amar in mintea cetatenilor„.