Korosfo Sandor curata Clujul de gunoaie

0
442

Militant pentru protectia mediului, clujeanul coordoneaza proiectul-pilot „Let”s Do it, Romania!”, de cartare si igienizare a mormanelor de gunoi. Korosfo Sandor supervizeaza, la Cluj-Napoca, cel mai mare proiect de mediu pe baza de voluntariat desfasurat pana acum in Romania.presedintele asociatiei

In 22 mai, acesta va coordona cateva mii de voluntari, care vor strange mormanele de gunoi identificat in judetul Cluj. Barbatul este si presedintele Asociatiei Ecologiste „Floarea de Colt”, pe care o conduce de zece ani. Clujeanul este pus in fata unei mari provocari, mai ales ca, spune acesta, simtul civic la romani se vede „in crasma, la sindicat si la televizor”.

A inceput sa fie preocupat de protectia mediului inca de mic, deoarece a avut ocazia sa petreaca verile in mijlocul naturii, la tara. Mai tarziu, a ajuns sa implementeze proiecte de mediu la mari poluatori de mediu, in timp ce, in paralel, studia biofizica si fizica medicala. Cand societatea civila din Bucuresti a inceput sa contureze proiectul „Let”s Do It, Romania!”, intentiona sa se implice ca simplu voluntar, dar in cele din urm,a asociatia pe care o conduce a devenit partener al evenimentului. Astfel, clujeanul a ajuns sa construiasca un model de lucru de la Cluj, ce va fi implementat, in 25 septembrie, la nivelul intregii tari.

Cea mai mare provocare pentru organizarea unui proiect de mediu ce implica participarea a mii de voluntari, conceperea unei harti cu mormanele de gunoi din judetul Cluj, si colectarea propriu-zisa a deseurilor, este coordonarea echipei de lucru. „Let”s Do It, Romania!” implica colectarea catorva mii de metri cubi de gunoi, intr-o singura zi, si transportarea lor in rampele de deseuri. Pana acum, s-au inscris 2.000 de voluntari. „Pentru a reusi sa adunam toate deseurile identificate, am avea nevoie de cel putin 5.000”, completeaza Korosfoy Sandor.

Dupa modelul proiectului din Cluj, o actiune de ecologizare se va desfasura, in 25 septembrie, la nivel national. Clujul a fost ales judet-pilot, deoarece aici s-au inscris cei mai multi voluntari. Astfel, reusita proiectului „Let”s Do It, Romania!” sta in mare parte pe umerii clujeanului si ai echipei de coordonare.

Voluntarii se vor grupa cate cinci persoane, si se vor deplasa fiecare la una dintre cele 745 de mormane de gunoi identificate in judet. Pana acum, alti 100 de voluntari au contribuit la identificarea zonelor poluate, si cartarea lor. „Toata treaba a fost facuta cu banii lor, singuri s-au deplasat cu masina proprie si GPS-ul din dotare”, explica ecologistul.

Pe langa activitatea de protectie a mediului, Korosfo Sandor detine si functia de director la NQA Romania, organism de certificare a sistemelor de management.

Profil

Nascut:26 august 1972, Gheorgheni, judetul Harghita
Studii: Facultatea de Fizica, studii postuniversitare in Managementul mediului
Familie: Casatorit, doi copii

Ce-i place: „Imi place sa umblu in natura si sa vad locuri noi. De asemenea, imi plac oamenii activi, care stiu sa ia atitudine, sunt plini de entuziasm”.

Ce nu-i place: Ideea de a strange gunoaie in urma altora. „Ultima ecologizare pe care am organizat-o a fost in 2006. Din pacate, multi dintre romani s-au obisnuit sa lase gunoaie, pe motiv ca oricum vin ecologistii sa stranga”.

Intrebari si raspunsuri

Cum stau romanii la capitolul simt civic?
Este foarte dezvoltat in centrele universitare, nu numai in randul studentilor, ci se contamineaza intreaga comunitate locala, dar suntem mult in urma fata de tarile europene. Noi avem atitudine in crasma, la sindicat si la televizor”.

Ce ar trebui sa se schimbe in organizarea institutiilor abilitate cu protectia mediului?
De exemplu, comisarii Garzii de Mediu ar trebui sa fie reprezentati de case de avocatura serioase la procesele intentate de cei care primesc amenzi. Acum, comisarii, de multe ori, se apara singuri. Nici nu e de mirare, in aceste conditii, ca amenzile nu sunt usturatoare.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.