Kronospan a ramas fara acord de mediu

Actiunea in instanta a fost initiata de cateva asociatii de protectia mediului, iar decizia Curtii de Apel Brasov este irevocabila. Reprezentantii companiei spun ca activitatea societatii nu este afectata, intrucat documentul isi pierde relevanta dupa finalizarea constructiei fabricii. fara aviz de mediu

Curtea de Apel Brasov a decis sa suspende prin sentinta definitiva si irevocabila acordul de mediu emis de Agentia pentru Protectia Mediului Brasov pentru fabrica Kronospan din cartierul Stupini. In schimb, reprezentantii companiei spun ca decizia nu are nicio consecinta legala fata de activitatea societatii.

Conducerea companiei a declarat intr-un comunicat de presa emis catre „Mediafax”, ca suspendarea efectelor Acordului de Mediu „nu are nicio consecinta legala fata de activitatea societatii”, iar, odata finalizata constructia fabricii, acordul de mediu isi pierde relevanta executorie, „deoarece acest act administrativ fixeaza obligatiile legale ale titularului exclusiv pe perioada executarii investitiei”.

„Suspendarea nu are consecinte”

In luna iunie a anului trecut, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si Asociatia „Brasovul Verde” au initiat o actiune in instanta pentru anularea acestui document, deoarece, sustineau ei, firma nu ar mai fi putut obtine un nou acord de mediu pentru realizarea constructiei atata timp cat cel acordat initial expirase. Tribunalul Brasov a respins cererea de suspendare formulata de catre asociatiile de protectia mediului, iar acestea au facut recurs la Curtea de Apel.

„Societatea Kronospan Romania SRL a finalizat constructia de la Brasov si a realizat receptia lucrarilor de constructie. Din moment ce societatea a finalizat toate activitatile de construire aprobate prin autorizatia de constructie, aceste constructii fiind inclusiv receptionate in acord cu toate prevederile legislatiei in constructii, suspendarea efectelor Acordului de Mediu nu are nici o consecinta legala fata de activitatea societatii”, se mai precizeaza in comunicatul „Kronospan”.

Constructie controversata

Kronospan a inceput in februarie 2008, lucrarile de construire pentru o noua fabrica de producere de placi de PAL la Stupini generand profunde nemultumiri in randul locuitorilor din zona. Nu mai putin de 600 de brasoveni au trimis petitii autoritatilor competente, prin care si-au exprimat dezacordul fata de activitatea Kronospan. Ca urmare a sesizarii, Garda de Mediu a sanctionat Kronospan cu amenda si oprirea lucrarilor.

Fara aviz de mediu si la Sebes

Tribunalul Cluj a decis la inceputul acesti luni suspendarea valabilitatii avizului de mediu pentru „Kronospan” Sebes. Oamenii au iesit in strada sa protesteze impotriva poluarii. Nivelurile de substante chimice periculoase au fost duble fata de cele admise.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *