La Braila se reface digul de pe malul stang al Dunarii

0
306

Lucrarile de reconstruire a digului de pe malul stang al Dunarii, in zona Noianu-Chiscani, judetul Braila, incep astazi. Pentru suprainaltarea si consolidarea digului existent s-au alocat aproximativ 10.600.000 de lei de la bugetul de stat si din Fondul pentru Solidaritate al Uniunii Europene.

Noul dig va pune in siguranta peste trei kilometri din DN 21, o cale ferata industriala, 600 ha de teren arabil, 41 ha de pasune si alte 492 de ha de teren cu diverse intrebuintari. „Lucrarea este o solutie destul de scumpa, dar merita, pentru ca apara jumatate din judetul Braila, iar o eventuala rupere a digului ar produce mari calamitati. De aceea, specialistii au ales solutia palplanselor din otel special, astfel incat digul sa fie aparat si sa nu existe riscul ruperii acestuia”, a declarat, la Braila, Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului.

Reconstructia digului se realizeaza pe o lungime de 3.267 metri, prin etansare cu palplanse (elemente de constructie din lemn, otel sau beton, de forma unei grinzi cu lungime mare, folosite la executarea unor pereti care sustin sapaturile sau sprijina malurile inalte). „Palplansele vor fi batute in corpul digului cu ajutorul unui utilaj special, prin vibratii. Solutia este sigura, fiindca aceste elemente de constructie vor fi un ecran de protectie chiar daca digul se va prabusi”, a declarat directorul general de la Administratia Nationala a Apelor Romane, Directia Apelor Buzau-Ialomita, Mariana Tudor.

Proiectul cuprinde si reimpaduriri ale malurilor in zona Chiscani, astfel incat sa se realizeze o perdea de protectie impotriva vanturilor si ingheturilor. Receptia finala a digului, potrivit autoritatilor locale, se va face in luna septembrie, cu trei luni mai devreme decat termenul stabilit.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.