La fiecare doua secunde, o suprafata de padure egala cu un teren de fotbal este taiata ilegal

La fiecare doua secunde, o suprafata de padure egala cu un teren de fotbal este taiata ilegal

Justitie pentru paduri. Intensificarea eforturilor justitiei penale de combatere a exploatarilor forestiere ilegale solicita o implicare mai energica a justitiei penale in strategiile nationale si internationale de combatere a exploatarilor forestiere ilegale. Raportul contine recomandari pentru factorii de decizie politica si organismele din domeniul forestier si legislativ referitoare la implicarea justitiei penale in vederea eficientizarii combaterii exploatarilor forestiere ilegale.

Starea de fapt

■ La fiecare doua secunde, o suprafata de padure egala cu un teren de fotbal este taiata ilegal. In anumite tari, pana la 90% din totalitatea activitatilor de exploatare forestiera sunt ilegale.

■ O suma cuprinsa intre 10 si 15 miliarde USD este castigata anual prin infractiuni. Acesti bani sunt controlati, in cea mai mare parte, de crima organizata, nu sunt impozitati, fiind folositi pentru a plati functionali guvernamentali corupti la toate nivelurile.

■ Pana in prezent, actiunile de prevenire s-au concentrat pe eforturile nationale si internationale de combatere a exploatarilor forestiere ilegale, fara a avea un impact semnificativ.

■ In mod traditional, eforturile justitiei penale au vizat infractori la scara mica, ce se angajeaza de multe ori in activitati infractionale pentru a scapa de saracie.

■ Operatiunile de exploatare forestiera ilegala la scara mare au aproape intotdeauna legaturi cu coruptia de la nivel inalt si cu retelele de crima organizata.

Principalele recomandari

■ Elaborarea unei strategii integrate de justitie penala, avand ca obiect exploatarile forestiere ilegale, care vizeaza coruptia la nivel inalt si societatile care platesc mita. Aceasta strategie ar trebui sa promoveze desfasurarea de cercetari, urmariri si confiscari sistematice ale castigurilor provenite din infractiuni si sa se concentreze pe activitatile de exploatare forestiera ilegala, organizate pe scara larga.

■ Imbunatatirea cooperarii la nivel national intre agentiile care detin interese in procesul exploatarii forestiere ilegale si angajarea sectorului privat, prin cercetarea dimensiunii financiare a infractiunilor forestiere si a castigurilor provenite din acestea. Utilizarea mai eficienta a informatiilor de natura financiara, colectate de institutii financiare si alte entitati care au obligatia de a raporta tranzactii suspicioase, reprezinta cheia reusitei in investigarea activitatilor de exploatare forestiera ilegala si a celor conexe de spalare a banilor.

■ Angajarea actorilor din societatea civila, parteneri puternici ce pot ajuta guvernele, organele de aplicare a legii si judiciare in combaterea exploatarii forestiere ilegale si a infractiunilor conexe.

■ Strategiile de asistenta la nivel de tara, destinate a sprijini masurile de rezolvare a problemei legate de exploatarile forestiere ilegale ar trebui sa includa masuri de combatare a spalarii banilor.

Cadru

Echipa de Integritate a Pietelor Financiare (IPF) din cadrul Grupului Bancii Mondiale incurajeaza sistemele financiare transparente si integratoare. IPF sustine tarile partenere in implementarea de sisteme juridice si operationale eficiente in combaterea fluxurilor financiare ilicite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *