La Oradea, se desfasoara Consfatuirea regionala pe probleme de poluare cu nitrati

La Oradea, se desfasoara Consfatuirea regionala pe probleme de poluare cu nitrati

Azi, 6 septembrie, la Oradea, in organizarea Ministerului Mediului si Padurilor a fost deschisa Campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in Bazinul Hidrografic Crisuri (din care fac parte judetele Bihor, Arad, Cluj, Salaj, Hunedoara si Satu Mare).

Sustin alocutiuni: Filonas Chis – prefectul judetului Salajs Sanda Mercea – Director Executiv, Agentia pentru Protectia Mediului Bihors Gheorghe Ratiu – prim comisar, Garda Nationala de Mediu, Comisariatul judetean Bihors Ovidiu Botau – Adminstratia Bazinala de Apa Crisuri.

Alaturi de acestia participa experti in probleme de mediu si reprezentanti ai Ministerului Mediului. Moderatorul acestei intalniri de lucru este prof. dr. ing. Vladimir Rojanschi. Au mai fost invitati reprezentanti ai APIA, Autoritatea Sanitar Veterinara, DSP, Garda de Mediu, Directia pentru Agricultura si autoritati locale din judetele Bihor, Arad, Cluj, Salaj, Hunedoara si Satu Mare.
Si in judetul Satu Mare doua comune sunt considerate zone vulnerabile la poluarea cu nitrati. Este vorba despre Crucisori, localitate in care deja s-a amenajat o platforma de nutrienti organici si Paulesti. In aceasta din urma mentionata comuna este in derulare proiectul de amenajare a platformei si dotarea ei cu utilajele specifice necesare.
Nitratii sunt periculosi pentru ca apa infestata odata consumata scade rezistenta organismului, iar sugarii si copiii pot chiar sa moara. Nitratii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane si infertilitate masculina.
Pe parcursul a doua zile, la Oradea se discuta probleme de Legislatie europeana de mediu si institutiile europene; Legislatia de mediu din Romania si institutiile de mediu; Poluarea si efectele ei asupra mediului; Masuri de protectie a mediului; Specificul activitatilor din agricultura si impactul asupra mediului; Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *