Marea parte din zona de carantina de 30 de kilometri din jurul centralei nucleare de la Cernobal este acoperita de o padure de pini.
O parte din padure este atat de contaminta incat un incediu in acea zona ar isca un nor radioactiv devastator, nu numai pentru Ucraina, ci pentru toata Europa.
In nordul Kiev-ului, poti vedea femeile batrane cu nepotii lor cum stau umbriti de soare in padurea de pini. Oamenii din zona obisnuiesc sa vanda coacaze in pahare de plastic in perioada asta, insa cercetatorii precum Sergiy Zibtsev nu recomanda acese cocaze deoarece, sustine acesta, sunt contaminate cu strontiu radioactiv.
In pietele din zona se verifica in mod regulat fructele si legumele pentru a nu fi radioactive, insa alimentele vandute la marginea drumului nu sunt verificate niciodata.
Legumele sau fructele contaminate nu te omoara instant, insa daca mananci zilnic aceste fructe, n-o sa rezisti prea mult.
Cercetatorii aproximeaza ca un sfert din fructele din jurul centralei nucleare sunt contaminate.
“Incet, regiunea incepe sa revina la normal” spune Sergiy.
“Oamenii au inceput sa se intoarca la terenurile agricole”.
In zona contaminata, inteprinderea foresteiera Cernobal a inceput planarea pinilor, insa problema reala este cu padrea deja existenta.
Pinii sunt sensibili: vantul ii doboara usor, insectele ii infecteaza iar seceta ii usuca perfect, transformandu-i in potentiale bete de chibrit.
Autoritatile considera ca pinii radioactivi sunt prea periculosi si ar fi prea costisitor sa-i mute.
In cazul in care un pin ia foc, spune un expert, efectul va fi echivalentul unei bombe nucleare in Europa. Vantul ar raspandi particulele radioactive ale fumului pe mari distante, nu doar in Ucraina, ci peste intregul continent.
Pentru a confirma sau a respinge teoria, Sergiy a venit in Cernobal pentru a strange date despre acest posibil dezastru.
Cercetatorul, impreuna cu echipa sa, spera sa poata strange fondurile necesare pentru a evita acest pericol. Daca acestia reusesc sa gaseasca cei mai periculosi pini, urmatorul pas este sa convinga guvernul ucrainei si alti parteneri sa investeasca in instructajul si echipmentul necesar evitarii dezastrului.
Pompierii din Cernobal au o slujba neinvidiata de restul lumii.
Acestia isi petrec intreaga zi in foisoare de foc sovietice ce flutura in bataia vantului si urmaresc furtunile din zona orasului.
Cand un fulger loveste un copac sau o casa, acestia sar in masini si pornesc de-a lungul drumurilor avariate si prin paduri.
Echipamentul lor nu este foarte bun, iar acestia spun ca isi pot da seama cand se lupta impotriva unui foc radioactiv – au o senzatie de furnicaturi metalice de-a lungul pielii. Majoritatea nu inteleg in totalitate riscul de a fi expus praticulelor radioactive supraincalzite.
Fisa postului unui pompier din Cernobal este vazuta ca fiind eroioca si pastreaza idealurile sovietice – trebie sa stinga focul, nu conteaza consecintele.
Multi oameni sunt implicati in aceasa problema care se intensifica in fiecare vara calduroasa.