Peruanii acuza neglijenta autoritatilor dupa o deversare de substante toxice la o mina de cupru

Peruanii acuza neglijenta autoritatilor dupa o deversare de substante toxice la o mina de cupru

La mai bine de o luna de la deversarile de substante toxice provenite de la o mina de cupru situata in Peru, localnicii se plang de faptul ca operatorul minier si autoritatile au luat masuri minime pentru a ajuta victimele si chiar au omis sa anunte parintii mai multor copii ca testele efectuate au demonstrat ca acestia au fost victimele unei intoxicatii.

Analizele efectuate la 8 zile dupa accidentul in urma caruia o conducta a cedat pe 25 iulie, au aratat ca la 6 dintre copiii testati erau prezente urme de cupru, plumb si alte substante toxice in concentratii inacceptabile, fara ca acestia sa primeasca insa ingrijiri speciale, a declarat pentru Agentia Associated Press primarul localitatii Cajacay, Felipe Lazaro.

De fapt, nici macar nu au identificat care sunt cei 6 copii infestati dintre cei 18 asupra carora s-au efectuat testari. Localnicii sustin ca unii dintre acesti copii inca prezinta sangerari, ameteli si migrene.

„Nu stiu daca este rea vointa, neglijenta sau altceva, dar nu pot intelege cum autoritatile, dupa ce au depistat ca acesti copii sunt contaminati, au refuzat identificarea lor”, declara Lazaro. „Cum pot fi ei tratati daca nici macar nu s-a incercat identificarea lor?”

Mai bine de 350 de localnici din Cajacay au fost  contaminati dupa deversarea a 45 de tone de concentrat de cupru, un amestec de minerale format din componente volatile. Cel putin 69 dintre victime sunt copii

Proprietarul minei, Antamina, nu a raspuns incercarilor repetate al AP de a il contacta telefonic sau prin posta electronica pentru a afla care sunt elementele toxice ale suspensiei deversate, precum si alte detalii referitaore la starea victimelor si tratamentul medical primit de acestea. Un document obtinut de ziarul La Republica la scurt timp dupa accident descrie insa suspensia deversata ca fiind „extrem de toxica”.

Compania miniera a acordat totusi ajutor medical unui numar de 42 de localnici care au fost spitalizati 11 zile dupa accident.

Mineritul este un segmentul economic important in Peru, aceasta tara fiind pe locul 2 in lume la productia de cupru, argint si zinc si pe locul 6 mondial la aur. Insa mineritul si sistemul lejer de legi privioare la protectia mediului au adus grave prejudicii comunitatilor, rezervelor de apa si hrana.

Un reprezentant al ministerului Mediului, Mariano Castro, a declarat pentru AP la mijlocul lunii august ca autoritatile au anchetat cazul si asteapta ca rezultatele de laborator sa soseasca in mai putin de doua saptamani. Dr. Ted Schettler, director stiintific al Science and Environmental Health Network sustine insa ca pentru tratarea victimelor unei intoxicatii sunt esentiale datele de laborator care identifica exact care sunt substantele responsabile pentru intoxicatie.

Reprezentanti ai ministerului sanatatii au declarat insa ca daca victimele nu au fost inca identificate, acest lucru se va produce in perioada imediat urmatoare iar localnicii vor afla probabil pana la mijlocul lunii septembrie daca au fost sau nu otraviti.

Compania miniera a declarat luna trecuta ca se ofera sa acorde ingrijiri medicale de diferte specializari „copiilor intoxicati la nivel inacceptabil”.

In total, 18 minori, cu varste intre 2 si 12 ani si 34 de adulti au fost testati pentru a li se depista nivelul curpului, arsenicului si plumbului din sange si urina de catre CENSOPAS, o organizatie guvernamentala cu atributii in probleme de mediu si sanantate. Pe langa victimele minore, un adult a fost identificat ca avand nivelul cuprului in sange peste limitele acceptate.

U.S. Agency for Toxic Substances and Disease Registry sustine ca in special copii sunt vulnerabili la intoxicatii cu cupru, care le poate provoca leziuni ale ficatului. „Copilul meu este bolnav! Nu voi tacea chiar daca va trebui sa infrunt autoritatile si compania, care in ce ma priveste sunt unul si acelasi lucru!” – a declarat Wilfredo Moran, 34 de ani, tatal unuia dintre copii contaminati. Acesta sustine ca dilu sau in varsta de 4 ani prezinta zilnic ameteli, vomita si a pierdut in greutate.

Yasira Sotela, in varsta de 9 ani, a fost spitalizata imediat dupa accident pentur sangerari nazale grave. Starea ei nu s-a ameliorat, continua sa aiba aceleasi simptome cel putin de doua ori pe saptamana – a declarat mama sa pentru AP. Aceasta sustine ca de cate ori apeleaza la serviciile medicale locale pentur ajutor acestia o trimit acasa dupa ce ii prescriu de fiecare data paracetamol: „Mergi acasa, nu s-a intampalt nimic! Nu iti face griji!”

Reprezentantii guvernamentali responsabili cu probleme de mediu in Peru raspund la fel de evaziv cand sunt intrebati despre componentele suspensiei deversate sau despre starea de sanatate a localnicilor: „De multe ori autoritatile sunt acuzate ca reactioneaza cu intarziere” – declara ministrul mediului Manuel Pulgar-Vidal in timpul unei intrevederi cu presa internationala, „dar incercam sa schimbam aceasta stare de fapt.”

Acesta a mai declarat ca Antamina se afla in negocieri cu autoritatile locale si localnicii pentru a stabili compensatii pentru cei afectati. Manuel Pulgar-Vidal mai sustine ca miniesterul pe care il gestioneaza incearca sa inaspreasca amenzile pe care poluatorii le primesc, dublandu-le, amenzi care acum se ridica la 13,3 milioane d dolari. La scurt timp dupa accident acesta a cerut amenda maxima pentru Antamina.

Antamina este al treilea cel mai mare producator de zinc si al optulea producator mondial de cupru. Este detinut de un consortium din care fac parte BHP Billiton Ltd. din Australia, Xstrata din Elvetia, Teck-Cominco Ltd. din Canada si Mitsubishi Corp. din Japonia.

Criticii spun insa ca ministrul Vidal, instalat in functie in 2008, nu are putere iar guvernul presedintelui Ollanta Humala a emis legi care il vor desemna pe acesta din urma responsabil cu avizarea studiilor de impact pentru proiectele miniere, atributie care azi intra in responsabilitatea ministerului minelor si energiei.

Bolivia, Columbia, Ecuador si Peru primesc impreuna mai bine de 60% din veniturile provenite din exporturi din minerit. In total in aceste tari peste 100 de conflicte sociale sunt in derulare, majoritatea legate de probleme de mediu sau de teama aparitiei lor.

Explicatie foto: Angajatii Antamina, purtand uniforme albe, curata albia unui rau. O conducta care transporta substante toxice a cedat pe 25 iulie. La o luna de la eveniment, localnicii se plang de slaba reactie a autoritatilor si companiei care au intervnit putin sau deloc pentru a ii ajuta si nu au instiintat familiile copiilor contaminati.

Articol de  FRANKLIN BRICENO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *