Parcurile Capitalei gem de mizerie dupa orele pranzului. Cosurile de gunoi ruginite sau fara fund isi imprastie continutul pe spatiul verde.
Plimbarile in parcurile mari ale Capitalei provoaca dezgust si-i transforma pana si pe cei mai bine educati cetateni in badarani. Nevoiti sa suporte un peisaj verde acoperit de ambalaje si resturi menajere, cei mai multi dintre bucuresteni prefera sa copieze modelul „arunca unde poti”, decat sa se plimbe cu resturile produse in maini sau in buzunare. Proasta organizare a autoritatilor incurajeaza astfel mitocania si promoveaza un model unic: proasta crestere.
In Parcurile Herastrau, Tineretului, Carol sau Cismigiu, vechile cosuri de gunoi sunt fie gaurite de rugina, fie prea putine pentru numarul de cetateni iesiti la promenada, sau pur si simplu inexistente pe portiuni lungi de drum. Responsabilii cu administratia acestor parcuri se arata constienti de problema, dar se declara neputinciosi deocamdata.
Bani aruncati la gunoi
Cele patru parcuri mari ale Capitalei se afla in grija Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) si a firmei de salubrizare Romprest, aleasa in urma unei licitatii, pe baza celui mai mic pret cerut pe prestatie.
Daca firma de salubrizare are ca sarcina golirea si curatirea spatiilor din parcurile amintite, schimbarea cosurilor intra in atributiile ALPAB. George Nicolau, purtatorul de cuvant al acestei institutii, explica situatia prin faptul ca parcurile erau incluse intr-un program de reabilitare inca de acum trei ani. El adauga insa ca aceasta reabilitare nu a fost demarata niciodata, desi existau bani de la UE in acest sens, pe motiv ca nu a existat un executant.
In realitate, cele 30 de milioane de euro oferite de UE pentru ecologizarea parcurilor si a lacurilor din Bucuresti au fost pierdute din cauza incapacitatii autoritatilor locale de a desfiinta carciumile ilegale din parcuri.
In curand…
Prin urmare, dupa cum spune si Nicolau, ALPAB s-a implicat doar pe alocuri in schimbarea cosurilor de gunoi, in limita bugetului. Astfel, in Herastrau, 95% din cele 320 de cosuri sunt vechi, in Tineretului, 25 din cele 150 de cosuri „plantate” in incapatorul parc figureaza ca fiind defecte, iar in Parcul Carol, responsabilii sustin ca au reparat 45 din cele 100 de cosuri amplasate.
Problema lipsei cosurilor nu le e chiar straina autoritatilor. Azi ar fi trebuit sa aiba loc o licitatie pentru achizitionarea a 1.500 de astfel de recipiente, insa caietul de sarcini a fost contestat de firma REBU, pe motiv ca la licitatie ar fi participat firme din provincie.
O noua licitatie va putea fi organizata cel mai devreme pe 15 iulie, iar cosurile vor aparea prin parcuri, in cel mai bun caz, in august.
Curatenie de toti banii
Florin Bolchis, vicepresedintele Romprest, se arata si el afectat de situatia gunoaielor care se revarsa prin parcuri si vine cu o solutie: „Trebuie schimbat orarul de lucru al angajatilor nostri”. In prezent, muncitorii Romprest au un program limitat in weekend, iar in cursul saptamanii se lucreaza numai in schimbul unu, adauga el. Totodata, Bolchis crede ca si bugetul ar trebui suplimentat, pentru a face fata realitatilor cu care se confrunta firma pe care o reprezinta. El prevede insa ca, pana la sfarsitul acestui an, se vor arata cateva schimbari.
Desi nu functioneaza tocmai prompt, firma Romprest a incheiat in ultimul an multe contracte de salubrizare cu: Primaria Sectorului 1, Primaria Sectorului 5, Aeroportul Otopeni, Gara de Nord, Metrorex, DN 1 si mai multe hipermarketuri.
Sursa: Evenimentul Zilei