La summit-ul de la Seul, activistii au protestat, cerand inchiderea centralelor nucleare. Zeci de persoane, cu masti ale liderilor lumii pe fata, au imitat o reuniune pe strazile din capitala Coreii de Sud.
Expertul in energie si mediu din cadrul Academiei Romane, Ionut Purica, spune la RFI ca este nevoie de o discutie despre impactul energiei nucleare asupra mediului.
„Este foarte clar ca apar o serie de elemente de crestere in perspectiva a numarului de centrale nucleare, care nu emit gaze cu efect de sera, deci au o tehnologie din punctul acesta de vedere prietenoasa cu mediul. In anumite zone din lume, cum ar fi si Uniunea Europeana, este nevoie de niste politici de reducere efectiva a emisiilor si impactului acestora asupra mediului. Trebuie cumva, s-a ajuns aici ca un soi de efect de saturatie in privinta aparitiei problemelor care tin de siguranta nucelara. S-a ajuns la un moment in care probabil la Seul se va cadea de acord asupra unui plan de actiune, care sa porneasca si sa vada securitatea nucleara in mod integrat”, afirma Ionut Purica.
Reamintim, marti esta a doua azi a summit-ului privind energia nucleara de la Seul. Au fost invitate 15 state, printre care si Romania.
Bucurestiul considera ca atingerea obiectivului unei lumi fara arme nucleare trebuie corelata cu politica nucleara a NATO, a declarat presedintele Traian Basescu, la Seul. „In calitate de stat membru al NATO, Romania considera ca atingerea obiectivului vizionar al unei lumi fara arme nucleare, conform spiritului Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare si declaratiilor presedintelui Obama, trebuie corelata cu politica nucleara a NATO, potrivit careia Alianta va trebui sa-si mentina capacitatile nucleare, atat timp cat vor exista arme de acest tip, aceasta reprezentand o garantie suplimentara a asigurarii securitatii tuturor statelor membre ale Aliantei”, a sustinut presedintele.