Braconierii turci prind peste in apele romanesti in valoare de aproape 10.000 de dolari la un singur „voiaj”

Pescadoare

In ultimii ani, politistii de frontiera au depistat si prins numeroase pescadoare straine in apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, sosite pentru braconaj, insa, de fiecare data, judecatorii romani au fost blanzi cu braconierii. Potrivit reprezentantilor Garzii de Coasta, cel mai des intalnite sunt pescadoarele aflate sub pavilion Turcia si Bulgaria, insa, de curand, a fost prins si un pescador ucrainean. Motivul pentru care braconierii straini vin in apele romanesti este unul simplu: banii castigati de pe urma valorificarii calcanului. „In aceasta perioada calcanul a inceput sa migreze iar marinarii straini vin cu pescadoare dotate cu GPS-uri performante si depisteaza usor bancurile de calcani, iar cand depisteaza pestele isi lanseaza plasele”, a declarat Marius Niculescu, purtatorul de cuvant al Garzii de Coasta. Marinarii turci au fost cei mai „activi” in ceea ce priveste braconajul in apele teritoriale romanesti, pentru ca un kilogram de calcan costa in Turcia 30 de dolari, de trei ori mai mult ca in Romania. Mai mult decat atat, la un singur „voiaj”, braconierii turci prind peste in valoare de aproape 10.000 de dolari, iar in cazul in care sunt prinsi, judecatorii romani ii amendeaza pe marinari cu maxim 10.000 de lei. In aceste conditii, braconierii isi asuma riscul de a fi prinsi.

Caz rar si justitie anapoda

Ultimul astfel de caz a fost descoperit de politistii de frontiera duminica dimineata, cand, cu ajutorul unei informari venite de la lucratorii SCOMAR, au descoperit in apele romanesti, un pescador ucrainean la bordul caruia se aflau patru marinari din Odesa. In cursul zilei de ieri, dupa ce pescadorul a fost escortat in Portul Sulina, politistii de frontiera au descoperit ca marinarii reusisera sa prinda 206 kilograme de calcan, rechin si pisica de mare. Ultima intalnire dintre braconierii ucraineni si frontieristii romani s-a intamplat in anul 2002. Viitorul marinarilor din Odesa va fi decis de procurorul care va prelua cazul, insa in cele mai multe cazuri acestia sunt trimisi in tara de origine, iar dupa ce dosarul ajunge in instanta, judecatorul dispune amendarea comandantului cu sume de pana in 10.000 de lei. Mai mult decat atat, la sfarsitul judecarii dosarului, magistratii romani le inapoiaza braconierilor si pescadoarele, astfel incat acestia se pot apuca din nou de ce stiu mai bine sa faca, adica de braconat. In acest mod, munca politistilor de frontiera care ii prind pe braconieri, in cele mai multe cazuri fiind necesara si utilizarea armamentului din dotare, este in… zadar. In prezent, in „curtea” Grupului de Nave Constanta din cadrul Garzii de Coasta se afla sapte pescadoare turcesti, confiscate in anii trecuti si care isi asteapta „sentinta” de intoarcere catre proprietar.

Delfini decimati

Pe langa faptul ca pescuiesc calcanul „romanesc”, braconierii straini au decimat in anii trecuti si sute de delfini. Numai anul trecut, plasele intinse de braconierii turci au ucis peste o suta de delfini in timp ce in toata perioada 2002 – 2011, 157 de delfini au murit in plasele pescarilor. Cauzele principale care au dus la decimarea delfinilor au fost utilizarea setcilor de calcan si a setcilor abandonate in mare. Cel mai „bun” exemplu a fost dat de pescadorul „Ahmed Canoglu” prins de politistii de frontiera in data de 27 mai 2011. Marinarii turci reusisera sa intinda 502 plase de pescuit calcan si 80 de plase monofilament in lungime de 31 de kilometri. In plasele intinse de turci, frontieristii romani au gasit 33 de delfini morti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *