Cum se incalzeste afara, zonele verzi din judet sunt invadate de gunoaiele hunedorenilor iesiti la „iarba verde”. Unul dintre locurile sufocate, pe anumite portiuni, de gunoaie este zona “numarul unu” de agrement a hunedorenilor, lacul Cincis. Din pacate, in loc sa fie motiv de mandrie, locul devine motiv de rusine pentru hunedorenii care isi aduc rudele sa viziteze splendida zona a padurenilor, care, pe anumite portiuni, este intesata de deseurile aruncate de hunedorenii sau turistii certati cu bunul – simt.
[… detaliat]
„Peisajul este superb, daca ar fi mai multa curatenie ar fi ceva de vis. Din pacate, se intampla sa stai pe patura si sa te trezesti cu o multime de ambalaje purtate de vant langa tine. Imi pare rau sa o spun, dar am fost nevoiti sa facem mai multe opriri cu masina pana am gasit un loc sa facem o fotografie cu lacul in fundal, fara ca gunoaiele sa fie, si ele, in spate”, spune Alina Popescu, o turista din Dolj, venita pentru cateva zile in vizita in judetul Hunedoara.
Amenzi, aproape deloc
Responsabilul pentru relatia cu mass-media din cadrul Serviciului de Gospodarire a Apelor Hunedoara (SGA), Aurica Lasconi, recunoaste ca sunt probleme, dar adauga ca lunar se fac controale in comune si orase, prin biroul de Inspectie a Apelor, iar verificari pe linie de salubrizare a cursurilor de apa se fac in perioada martie-aprilie si septembrie-octombrie, cu echipe mixte ale SGA Hunedoara, ale Garzii de Mediu, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si inspectori ai Prefecturii Hunedoara. Primaria Teliuc, spre exemplu, in raza administrativa a careia intra lacul Cincis, a primit un avertisment pe parcursul lunilor anterioare, dar, intre timp, a strans gunoaiele si a scapat de amenda. Potrivit celor doua institutii, pana acum nicio persoana fizica nu a fost amendata de SGA, pentru ca a aruncat deseuri la intamplare, in timp ce Garda de Mediu a aplicat acestei categorii de persoane doar doua sau trei amenzi.“Noi mai iesim aici, langa baraj (n.r.: Cincis), in week-end, ca ne-am saturat sa stam in apartament toata iarna. Pregatim un mic, un gratar… Insa in urma cu cateva luni se adunasera atat de multe gunoaie aruncate de ceilalti hunedoreni, care vin si ei aici, ca, inainte de a te aseza, trebuia neaparat sa le strangi. Privelistea era dezolanta. Acum vad ca a pus cineva o tablita: cum ca asta ar fi teren privat, asa ca oricine e binevenit, cu conditia sa isi stranga gunoaiele. Mi se pare normal sa fie asa”, spune Iulian Popa.
Primaria Hunedoara, amendata cu 35.000 de lei
Inspectorii SGA evita sa aplice amenzile cele mai drastice, care sunt consistente si, spun ei, ar afecta serios bugetele comunelor. Asta in conditiile in care valoarea amenzilor variaza intre 25.000 si 30.000 de lei pentru persoane fizice si intre 75.000 si 80.000 de lei pentru persoane juridice. De aceea, unde au fost constatate nereguli, au fost aplicate doar avertismente. Numai Primaria Hunedoara s-a ales cu o amenda de 35.000 de lei, pentru ca nu a respectat dispozitiile de la verificare din luna aprilie. Reprezentantii SGA Hunedoara si cei ai Garzii de Mediu adauga ca primarii se feresc, la randul lor, sa aplice amenzi persoanelor fizice, de teama urmarilor de ordin electoral. „Din pacate, nici primariile – care au atributii de control si sunt obligate prin lege sa faca verificari – nu aplica amenzi, pe criteriul ca, odata ce ai dat unei persoane o amenda, respectiva va vota la primele alegeri exact adversarul politic”, declara Aurica Lasconi.
Constientizare si amenzi
Comisarul-sef al Garzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan, tine sa precizeze ca, anul trecut, numai in zona lacului Cincis au fost desfasurate trei actiuni ample de strangere a gunoaielor, cu participarea catorva sute de voluntari. “A fost evenimentul Let’s do it, Romania, un altul organizat de Asociatia ZAM si unul organizat de Asociatia Pescarilor Sportivi. Insa eu as pune mai mare accent pe constientizare decat pe amenzi: copiii sa invete din clasele primare cum sa se comporte si de ce e atat de important sa protejeze mediul”, adauga Moldovan. El spune ca este foarte greu sa amendezi un hunedorean care si-a aruncat resturile de la picnic, pentru ca iti trebuie dovezi concrete. „In Occident exista voluntarii de mediu. Adica, daca cineva te-a vazut ca ai aruncat pe jos, iti face reclamatie si semneaza in calitate de martor. La noi, insa, nimeni nu accepta sa fie martor, iar amenzile ajung sa-mi fie contestate in instanta. Ba unii primari ma mai si acuza ca i-am sanctionat politic”, mai spune comisarul-sef de la Garda de Mediu.
Personal insuficient
Atat reprezentantii Garzii, cat si cei ai Serviciului de Gospodarire a Apelor Hunedoara sustin ca personalul pe care il au este, oricum, insuficient pentru cat ar fi de munca. „Este imposibil sa faci fata, avand in vedere ca noi avem doar cinci oameni, care asigura si deservirea barajului Cincis, si mentenanta, atat pentru dig, cat si pentru coada lacului care are, in total, o suprafata de 162 de hectare”, se plange Aurica Lasconi. La fel si Cristian Moldovan, seful Garzii de Mediu Hunedoara, care spune ca are in subordine doar 16 comisari, ce raspund de 14 municipii si orase, avand la dispozitie doar patru autoturisme si cate 100 de litri de carburant alocati lunar pentru deplasari.