Lacurile din Pipera, la a doua poluare

0
495

Dezastrul ecologic care s-a produs in luna martie s-a repetat weekendul acesta din aceleasi motive: deversare de ape uzate. Pestii care populau lacurile din zona Tunari-Afumati au murit din cauza intoxicarii apei. Reprezentantii Apelor Romane au inceput o ancheta in acest caz.dezastru ecologic

In lacurile din nordul Bucurestiului mortalitatea piscicola a ajuns la cote alarmante. Nivelul de toxicitate al apelor se apropie de cel inregistrat in urma cu cinci luni, cand un dezastru ecologic a fost constatat in aceeasi zona.

Revoltator este faptul ca motivul pentru care pestii mor este acelasi: deversarile de ape uzate in canalele de colectare ce se scurg in lacurile din zona Tunari-Afumati.

„Daca Garda de Mediu nu ia masuri si nici Autoritatea Nationala a Apelor Romane nu se pune serios pe treaba, povestea se poate repeta oricand”, spuneau administratorii baltilor din nordul Capitalei dupa dezastrul din primavara.

Groapa de gunoi a localnicilor

Dupa aproape cinci luni, nu s-a schimbat nimic pe Valea Pasarea. Firmele de salubrizare si localnicii deverseaza apele uzate tot in canalele de desecare, iar dezastrul ecologic s-a repetat, confirmand spusele piscicultorilor.

Pierderile pe care le inregistreaza administratorii baltior sunt de enorme, iar, daca mor in continuare pesti, afacerile devin falimentare.

„Administrez baltile astea de 18 ani, dar niciodata nu am vazut asa ceva. In iarna ne-au spus ca n-a avut oxigen pestele din cauza stratului de gheata. Acum nu mai au nicio scuza! Vreau sa vad ce masuri iau autoritatile responsabile”, a spus Nicolae Puiu, administratorul baltilor din Afumati.

Potrivit reprezentantilor Apelor Romane cazul pestilor gasiti morti pe lacurile din Stefanesti nu este la nivelul celei din februarie-martie. „Momentan se fac analizele. Noi le facem pe cele la apa, iar Directia Sanitar Veterinara se ocupa de analizele pestilor. Le primim in cateva zile si aflam exact despre ce este vorba. In situatia precedenta s-au aplicat amenzi”, a explicat Ana-Maria Tanase, purtator de cuvant la Apele Romane. De asemenea, reprezentantii au adaugat ca pestii ar fi putut muri si din cauza caldurii din ultimele zile.

Inspectorii Apelor Romane au amendat in martie firma SC Urban SA cu suma de 75.000 de lei pentru improvizarea unei instalatii prin care evacuau ape uzate, fara acte de reglementare, in canalele de desecare detinute de ANIF. Au mai primit amenzi si primarul comunei Stefanesti (1.000 de lei), firma SC Agora Marketing consulting SRL (35.000) si ANIF-sucursala Olt Arges (35.000).

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.