Satu Mare, sub asediul gunoaielor

Firma de salubritate nu a mai ridicat de saptamana trecuta deseurile menajere pentru ca groapa de gunoi a orasului a fost inchisa. Autoritatile promit ca de miercuri va deveni partial operationala noua groapa ecologica, aflata in curs de amenajare in comuna Doba.asediul gunoaielor

Containerele de pe raza muncipiului Satu Mare nu mai fac fata tonelor de deseuri menajere aruncate de localnici. Gunoaiele nu au mai fost ridicate de firma de salubrizare de vineri dimineata, odata cu inchiderea gropii de gunoi a orasului.

In fiecare cartier, deseurile menajere sunt imprastiate langa locul de depozitare, iar oamenii sunt ingroziti de consecinte. „Aici este un adevarat focar de infectie. Se aduna sobolanii, mirosul este irespirabil”, spune Catalin Man, un satmarean care locuieste in cartierul Micro 14.

La mai putin de 10 metri de Piata Somes, gunoaiele acopera o mare parte din parcare. Administratorul pietei i-a convins pe angajati sa stranga deseurile menajere. „De vineri nu au mai fost ridicate. S-a adunat un munte de gunoi. Din cauza mirosului, dar si pentru ca exista riscul aparitiei unui focar de infectie am decis sa strangem noi gunoiul si sa-l depozitam intr-o zona inchisa, unde nu bate vantul. Am dat cu clor pentru miros si solutie anti-sobolani. Este singura solutie”, sustine Gabriel Mihali, administratorul Pietei Somes.

Groapa de gunoi, inchisa de vineri

Potrivit normelor impuse de Uniunea Europeana, gropile de gunoi neconforme de pe raza oraselor trebuiau inchise pana in data de 16 iulie. Asa s-a intamplat si la Satu Mare, unde insa noua groapa de gunoi ecologica, aflata in constructie la Doba, nu a fost finalizata. „Avem o groapa provizorie, aprobata de Ministerul Mediului, unde vom depozita gunoiul pana la finalizarea platformei. Asta inseamna ca de miercuri toate gunoaiele de pe raza municipiului vor fi transportate la Doba”, a spus Mircea Govor, vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare.

Directorul fimei de salubrizare, Vasile Puscas, spune ca toate deseurile vor fi ridicate azi si transportate la vechea groapa de gunoi. „Continuam procedura de inchidere a gropii de gunoi, iar deseurile de pe raza municipiului le vom transporta acolo pentru a aduce suprafata la acelasi nivel. Vom munci pana dimineata daca este necesar, pentru ca, in momentul de fata, Satu Mare este plin de gunoaie”, a spus Vasile Puscas, directorul Florisal SA. Edilii locali vor sa acopere cu pamant fosta groapa de gunoi, pe care intentioneaza sa amenajeze un parc.

Citat: De vineri nu au mai fost ridicate. S-a adunat un munte de gunoi. Gabriel Mihali, administrator Piata Somes

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *