Laleaua pestrita a inflorit in „Padurea din Ses” de la Orheiul Bistritei

Laleaua pestrita a inflorit in "Padurea din Ses" de la Orheiul Bistritei

Una dintre raritatile floristice ale Romania poate fi admirata, in aceste zile, in ,,Padurea din Ses” de la Orheiul Bistritei. Deosebit de atractiva, aceasta planta vegeteaza in conditiile unui sol imbibat cu apa, ce mentine o temperatura mai scazuta favorabila lalelei pestrite. Denumirea stiintifica a lalelei pestrite este ,,Fritillaria meleagris”, care in limba latina inseamna ,,floare de sah”, aluzie la culoarea si aspectul florii.

Potrivit unei legende, Daria, nepoata Sahului Persiei, avea grija de gradina acestuia, unde cultiva cele mai frumoase soiuri de lalele. In una din nopti, Daria a visat o tanara care a rugat-o, sa-i dea un buchet de flori pentru mama ei, grav bolnava. In schimb, tanara din vis, i-a promis Dariei ca ii va darui, la randul ei, o lalea foarte frumoasa ce nu creste in gradina sahului. Dupa un timp, in gradina palatului a aparut gingasa lalea pestrita pe care Daria a numit-o floare de sah.

Monument al naturii, laleaua pestrita este protejata prin lege in cadrul rezervatiei botanice ce poarta numele padurii in care vegeteaza aceasta specie aflata pe cale de disparitie; este vorba de ,,Padurea din Ses” , o padure rara de stejari. De precizat ca aceasta planta, inrudita cu laleaua, este otravitoare, bulbii ei continand un alcaloid puternic.

Cei care doresc sa admire laleaua pestrita trebuie sa se grabeasca, superbele flori ale plantei, foarte fragile, rezistand cel mult o saptamana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *