Pe 23 august 2014, granita germano-polona va gazdui o demonstratie masiva impotriva deschiderii minelor de carbune din regiunea Lusatia – cea mai mare regiune miniera pentru exploatarea lignitului din Europa.
lant uman carbuneGreenpeace impreuna cu organizatii partenere si asociatii locale invita oamenii sa se alature pentru a crea Lantul Uman lung de opt kilometri, in semn de protest impotriva carbunelui.
Protestul este indreptat impotriva companiei suedeze Vattenfall si a grupului polonez PGE, care vor sa exploateze miliarde de tone de lignit, care se gaseste sub o serie de sate locuite.
Aceasta exploatare miniera ar afecta peste 6.000 de oameni din regiunea de granita care si-ar putea pierde casele si mijloacele de trai.
Participantii in lantul uman impotriva carbunelui de sambata aceasta vor lega doua sate din cele doua tari amenintate de deschiderea noilor exploatari de lignit de suprafata.
De la biserica Kerkwitz din Germania, peste raul Neisse, la scoala Gabrice din Polonia, oamenii isi vor da mana pentru a-si arata opozitia fata de minele de carbune si in semn de solidaritate cu oponentii locali.
Evenimentul se continua cu un „Festival muzical anti-lignit” organizat pentru promovarea unui viitor cu energie regenerabila. Vor evolua o serie de artisti muzicali printre care Asian Dub Foundation (Marea Britanie), Duck or Dove (Germania), Jamal (Polonia), Isua (Republica Ceha) si altii.
“Daca planurile pentru exploatarea lignitului vor deveni realitate, acest peisaj se va transforma in cea mai mare, murdara si prafuita zona din Europa. Lignitul va fi folosit pentru a genera electricitate mult timp dupa anul 2050, fortand Europa sa contribuie masiv cu emisii cu efect de sera care distrug clima. Lantul Uman arata clar ca miscarea impotriva carbunelui se dezvolta, nu doar in Germania si Polonia, dar pe cuprinsul intregii Europe. Ne asteptam sa se alature oameni din peste 14 tari europene, care sa declare: «Era carbunelui s-a sfarsit, acum este timpul pentru energie regenerabila!»”, a declarat Meri Pukarinen, coordonatorul campaniei pentru clima si energie din Polonia.
Printre participantii in Lantul Uman se vor numara si romani, inclusiv voluntari din partea Greenpeace Romania.
„Sacrificarea mediului pentru carbune se intampla si in Romania, de prea multa vreme. Anual sunt defrisate sute de hectare de padure, iar zeci de familii sunt expropriate pentru extinderea carierelor de lignit ale Complexului Energetic Oltenia” adauga Ionut Cepraga, Greenpeace Romania. „Aceasta sumbra stare de fapt, prea putin cunoscuta de publicul larg, trebuie sa inceteze, iar tehnologia permite deja inlocuirea carbunelui cu energie curata, in mod economic. Aflandu-ne in plin proces de redefinire a strategiei energetice nationale, orientarea catre un viitor energetic curat este doar o chestiune de vointa si viziune a celor care ne guverneaza tara,” precizeaza Ionut Cepraga.
Lignitul este carbunele cel mai poluant. Arderea sa duce la emiterea unor cantitati uriase de CO2; cea mai mare amenintare pentru clima. Termocentralele pe baza de carbune sunt prea putin flexibile pentru a putea functiona in tandem cu formele regenerabile de energie. Nu doar ca dauneaza climei, dar submineaza evolutia energetica. Germania si Polonia trebuie sa abandoneze viitoarele proiecte legate de lignit daca vor ca eforturile lor pentru combaterea schimbarilor climatice sa fie luate in serios.