Aproximativ 200 ha de padure, in pericol

Aproximativ 200 ha de padure, in pericol
Aproximativ 200 ha de padure, in pericol

Greenpeace Romania lupta in instanta pentru protejarea a aproximativ 200 de hectare de padure de pe raza Ocolului Silvic Targu-Jiu. Romsilva vrea sa defriseze zona pentru a permite extinderea carierelor de exploatare miniera, sustine Ionut Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace.

 “Avem doua procese pentru anularea unor acte administrative, respectiv acorduri de mediu. Primul dintre ele vizeaza o suprafata de 62,5 hectare in zona carierei Tismana II – Exploatarea Miniera Rovinari, iar al doilea are in vedere 130 hectare in apropierea carierei Pinoasa. Ambele regiuni sunt pe raza Ocolului Silvic Targu-Jiu”, le-a declarat jurnalistilor de la Bursa.ro Ionut Cepraga. El considera ca defrisarea unei suprafete atat de mari este o lovitura mult prea puternica pentru mediu. “Cand acest lucru are ca scop extinderea unei cariere de carbune, prejudiciul este nebanuit de mare. Vorbim de carbune, combustibilul cel mai daunator pentru sanatate, care cauzeaza anual mii de decese premature. Conform statisticilor, in anul 2010, folosirea carbunelui in termocentrale a facut mai multe victime decat accidentele de circulatie. In plus, carbunele este resursa cu impactul cel mai puternic asupra climei, iar asa cum vedem tot mai des si tot mai aproape de noi, schimbarile climatice aduc fenomene meteorologice devastatoare”, explica Cepraga intr-un comunicat de presa.

La inceputul lunii august Greenpeace si Bankwatch Romania au obtinut anularea Acordului de Mediu pentru defrisarea a 59 de hectare impadurite din cadrul perimetrului Tismana I – Exploatarea Miniera Rovinari. Intreaga suprafata pe care Romsilva ar fi dorit-o despadurita este echivalenta cu 118 terenuri de fotbal. „Decizia tribunalului este un nou prilej de a cere guvernului sa ofere Romaniei un viitor energetic curat, in care resursele periculoase pentru sanatate, mediu si clima, precum carbunele, nu isi mai au locul. Subliniem, de asemenea, urgenta acestor masuri, precum si importanta sustinerii de catre tara noastra a unor obiective climatice ambitioase pentru viitorul acord global”. (sursa:Bursa.ro/Greenpeace Romania)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,153FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente