Laszlo Borbely, seful delegatiei la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice

Laszlo Borbely, seful delegatiei la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice

In cadrul negocierilor internationale, un element esential ramane asigurarea finantarii, de catre statele dezvoltate, a masurilor de adaptare la efectele schimbarilor climatice si de limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera, prin trecerea la strategii de dezvoltare economica cu emisii reduse in statele in curs de dezvoltare.
In acest sens, Romania sustine angajamentul U.E. si al statelor sale membre de a contribui la finantarea timpurie („fast start finance”) in perioada 2010-2012. Mecanismul de finantare timpurie este vazut si ca o punte foarte importanta pentru castigarea increderii reciproce intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, in efortul global de minimizare a efectelor schimbarilor climatice.

In ceea ce priveste finantarea timpurie, Romania isi concentreaza contributia in principal catre statele aflate in curs de dezvoltare, asociate Acordului de la Copenhaga, care si-au asumat masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si au dezvoltat acorduri de parteneriat economic strategic cu tara noastra.

Ministrul mediului si padurilor a subliniat in cadrul Conferintei de la Cancun ca, desi Romania este afectata in acest moment de efectele crizei economice globale, va continua sa sustina pe deplin angajamentele Uniunii Europene legate de sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare, prin mecanismul de finantare timpurie.

In acest context, Romania a decis sa aloce catre Republica Moldova contributia sa la finantarea internationala timpurie a combaterii schimbarilor climatice in statele aflate in curs de dezvoltare. Sunt deja in curs de identificare tipuri de proiecte care vizeaza combaterea schimbarilor climatice, a caror valoare o sa fie de 15 milioane euro in perioada 2010-2012. Sunt vizate in primul rand proiectele care au ca scop cresterea eficientei energetice in scoli si dezvoltarea infrastructurii de transport.

Aceste directii de dezvoltare incurajeaza dimensiunea europeana a cooperarii bilaterale in domeniul schimbarilor climatice, avand la baza obiectivul strategic al integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

In marja Conferintei de la Cancun ministrul Laszlo Borbely a discutat cu omologul din Republica Moldova, Gheorghe Salaru, referitor la proiectele ce urmeaza a fi dezvoltate in cadrul Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro, acordat de Romania Republicii Moldova.
In acest sens, partea moldoveana a precizat ca va prezenta in cel mai scurt timp o lista de proiecte ce urmeaza a fi finantate in cadrul Acordului cu partea romana, in domeniile stabilite de catre parti. Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *