Legatura dintre pomi si oameni

Legatura dintre pomi si oameni
Legatura dintre pomi si oameni

Unii pacienti se restabilesc mai repede dupa o operatie cand camera de spital da spre copaci, mamele a caror sarcina s-a dezvoltat intr-un loc impadurit au mai putin tendinta sa aiba copii subponderali decat celelalte si s-a observat ca viata intr-un loc cu verdeata duce la scaderea presiunii arteriale si a altor consecinte ale stresului.

Sa existe cu adevarat o legatura intre mediul natural si starea buna a sanatatii?, se intreaba huffingtonpost.fr, citat de Agerpres (12 iunie). Natura da raspunsul sub forma unui mic scarabeu, insecta verde a frasinului, care devasteaza padurile americane din 2002. Se apreciaza ca aproape 100 milioane de copaci au murit din cauza acestei insecte. Biologul Geoffrey Donovan a studiat consecintele directe ale disparitiei masive a arborilor asupra sanatatii oamenilor.

‘M-am ocupat de bolile cardiovasculare si respiratorii pentru ca sunt influentate de calitatea aerului si de stres’, a spus el intr-un interviu la postul de radio PBS. Se stie ca pomii au efect pozitiv asupra calitatii aerului. Ipoteza lui de lucru a fost ca, cada arborii ne influenteaza sanatatea, atunci disparitia a 100 milioane de copaci ar trebui sa aiba urmari.

In statele invadate de scarabeu, cercetatorul a aratat ca intervenisera cu 15.000 decese mai mult din cauza unor boli cardiovasculare decat media zonelor neinfestate de insecta. Acelasi lucru a fost valabil in cazul bolilor respiratorii: in zonele despadurite au murit cu 6.000 de persoane mai mult decat in regiunile unde nu s-a inregistrat prezenta insectei.

Cercetatorul a mai constatat ca, cu cat insectele se aflau de mai multa vreme intr-o zona, cu atat rata mortalitatii era mai ridicata. Concluzia lui Donovan a fost ca pomii sunt esentiali pentru sanatatea oamenilor. Prin urmare, oameni politici si persoanele private ar trebui sa aiba in vedere plantarea de copaci nu numai pentru reimpaduriri la tara, ci si in orase.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente