Lege aspra impotriva gunoaielor, in Bhutan

Regatul Bhutan este una dintre cele mai izolate si slab dezvoltate tari din Muntii Himalaya. Industria este aproape inexistenta in acest tinut rupt de lume. Si totusi, capitala regatului, Thimphu, este sufocata zilnic de peste 35.000 de tone de gunoaie, motiv pentru care oficialitatile au trecut la masuri extreme.

Parlamentul din Bhutan a aprobat o lege, intitulata Legea celor trei „R”, prin care vor fi amendati toti cetatenii care arunca gunoaiele pe unde nimeresc.

Legea celor trei „R” presupune, de fapt, un indemn pentru toti locuitorii capitalei Thimphu. Ei sunt incurajati sa recupereze cantitatile uriase de gunoaie care zac pe strazi ori in fata caselor, sa recicleze deseurile si sa le refoloseasca.

Autoritatile sustin ca aceasta lege, care prevede, concret, amenzi usturatoare pentru bhutanezi, va face din capitala regatului una dintre cele mai curate zone din Asia de Sud. Amenzile prevazute de lege sunt uriase in comparatie cu veniturile bhutanezilor, care nu castiga decat cu greu o suta-doua de euro pe luna.

Iata cateva dintre prevederile Legii impotriva gunoaielor, cat si cuantumul amenzilor percepute pentru nerespectarea normelor impuse in capitala regatului:

1.Arderea gunoaielor sau satisfacerea necesitatilor in alte locuri decat cele permise va fi penalizata cu 450 de dolari;

2..Depozitarea gunoiului in fata casei va fi sanctionata cu o amenda ce se poate ridica la 13 dolari, dar se va aplica zilnic daca va fi nevoie;

3..Aruncarea obiectelor la intamplare, pe strazi sau prin parcuri, va fi amendata cu nu mai putin de 450 de dolari.

Oficialitatile bhutaneze sunt foarte incantate de aceasta lege si promit ca pe strazile din Thimphu se vor afla zilnic cel putin 10 inspectori, timp de 12 ore, pentru a supraveghea si sanctiona orice abatere. Ramane totusi de vazut cum vor face fata cei 10 inspectori, care duminica vor avea liber, cand vor fi confruntati cu cetatenii, obisnuiti pana acum sa arunce anapoda tot ce nu le trebuie, construind veritabili munti de gunoaie, prin tot regatul Bhutan.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *