Legea mediului, puternic contestata

Noile propuneri ale Ministerului Mediului permit oricarei persoane, cu sau fara studii de specialitate, sa realizeze studii de impact asupra mediului. Demnitarii se incurca in explicatii incercand sa motiveze modificarea unui act normativ care nu contravine directivelor europene.
noua lege a mediului
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a publicat, in urma cu doua saptamani, proiectul de modificare a Ordonantei cu privire la protectia mediului, care a starnit dezaprobarea ferma a organizatiilor neguvernamentale de profil.

Propunerea legislativa prevedea renuntarea la atestarea persoanelor care elaboreaza studii de impact asupra mediului. In baza modificarilor propuse, orice persoana – cu sau fara studii de specialitate – ar fi putut realiza un astfel de studiu prin care sa garanteze ca un anumit proiect nu afecteaza in niciun fel mediul inconjurator.

„Pana si un gradinar din Vaslui ar putea elabora un studiu de impact asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana „, a declarat presedintele Asociatiei Eco Assist, Liana Buzea.

Notificari confidentiale

In incercarea de a da un raspuns intrebarilor venite din partea organizatiilor neguvernamentale, autoritatile s-au limitat la a invoca reglementarile legislative europene.

„Directivele europene pe care noi, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, avem obligatia sa le transpunem in legislatia nationala, nu spun nici ca ar fi obligatoriu, nici ca ar fi interzis (ca evaluarile de mediu sa fie facute de persoane necalificate – n.r.)”, a declarat secretarul de stat pentru Mediu, Silviu Stoica, in cadrul primei dezbateri publice a proiectului de act normativ.

Cu aceeasi ocazie, reprezentantul Ministerului Mediului preciza ca modificarea propusa se fundamenteaza pe „notificari primite de la Comisia Europeana, care nu pot fi facute publice si a caror confidentialitate va fi pastrata pana la finalizarea negocierilor cu forul european”.

Legea discrimineaza specialistii straini

La presiunea reprezentantilor societatii civile si in lipsa unor argumente coerente, insa, autoritatile au preferat sa renunte la dispozitiile europene invocate anterior si sa anuleze prevederea conform careia oricine ar putea sa faca un studiu de impact asupra mediului.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, ne-a explicat, ulterior, de ce s-a vrut initial eliminarea obligativitatii atestarii firmelor care realizeaza studii de mediu. Potrivit acestuia, motivele se legau mai ales de posibilitatea intrarii pe piata a unor specialisti din strainatate.

„Din punctul meu de vedere, calitatea documentului care se face in prezent pentru evaluarea de mediu nu trebuie sa plece de la ideea ca firma respectiva are sau nu atestare recunoscuta de un anume organism, ci in primul rand de la analizarea si verificarea continutului documentului respectiv”, a declarat Korodi.O parte a consultantilor de mediu s-au declarat multumiti de modificarea propusa initial de minister.

Directorul firmei de consultanta Auditeco, Cicerone Ionescu, ne-a explicat ca, daca aceasta prevedere ar fi fost adoptata, consultantii nu ar mai fi fost supusi procedurii greoaie de evaluare facuta de Comisia de Atestare din cadrul Ministerului Mediului.

Potrivit acestei proceduri, consultantii erau evaluati in functie de mai multe criterii administrative, care „nu corespund intotdeauna cu gradul de profesionalism”, ne-a mai spus Cicerone Ionescu. Un exemplu in acest sens il constituie faptul ca firma sa nu a primit atestare decat pentru sapte din cele 12 domenii pentru care se pot face in prezent evaluari de mediu din cauza numarului mic de angajati.

Pentru a rezolva problema atestarii specialistilor din tara sau strainatate care se impiedica de niste criterii birocratice, Korodi a subliniat ca va pune presiuni asupra Comisiei de Atestare in sensul inlocuirii acestor criterii cu unele bazate pe profesionalism.

Noua lege elimina avizul Natura 2000

Legislatia actuala prevede obligativitatea obtinerii avizului Natura 2000 pentru toate proiectele finantate din fonduri comunitare, indiferent daca investitiile se fac sau nu in apropierea unei arii protejate incluse in reteaua Natura 2000.

Spre exemplu, un proiect prin care se solicita fonduri europene pentru construirea unui cabinet stomatologic in Bucuresti este respins daca documentatia nu include acest aviz eliberat, pana de curand, numai de directia de specialitate din Ministerul Mediului.

La sfarsitul lunii trecute a fost modificata procedura obtinerii avizului Natura 2000, documentul putand fi eliberat si de catre agentiile regionale sau judetene pentru protectia mediului.

Proiectul de modificare a ordonantei privind protectia mediului elimina obligativitatea obtinerii avizului pentru toate proiectele finantate din fonduri europene.

Dupa aprobarea noii legi, proiect care nu are o legatura directa cu o arie protejata, dar care ar putea-o afecta in mod semnificativ, este supus unei evaluari riguroase, de catre autoritatile de mediu.

Se mentine comertul cu animale protejate

Autoritatile nu au eliminat, insa, prevederea prin care ar putea sa se dea liber la importul si exportul cu plante sau animale vii protejate.

„Mentiunea referitoare la comertul cu specii de plante si animale vii fara acordul pentru import non-CITES (Conventia internationala privind comertul cu specii protejate de fauna si flora – n.r.) sau a permisului CITES nu a fost eliminata”, se plang reprezentantii ONG-urilor. Ei spun ca vor continua dezbaterile cu Ministerul Mediului pe aceasta tema.

Modificarea legii vine in urma unor notificari confidentiale de la UE

Silviu Stoica
secretar de stat in Ministerul Mediului

Sursa: Adevarul

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente