Ministerul Mediului vrea sa imbunatateasca legislatia in domeniul protectiei animalelor

Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vân?toare în România de c?tre firme este ilegal?
Ministerul Mediului vrea sa imbunatateasca legislatia in domeniul protectiei animalelor

Ministerul Mediului si Padurilor are in vedere imbunatatirea intr-un timp cat mai scurt a legislatiei in domeniul protectiei animalelor si gasirea de solutii optime in vederea gestionarii intr-un mod corespunzator a populatiei de ursi de pe teritoriul Romaniei, informeaza intr-un comunicat de presa.

In urma intalnirii pe care conducerea Ministerului Mediului si Padurilor a avut-o in data de 24 septembrie 2012 cu reprezentantii ONG-urilor pentru protectia animalelor si cu cei ai asociatiilor de vanatoare s-a stabilit aplicarea unor masuri clare in vederea administrarii populatiei de ursi. Aceste masuri vizeaza actualizarea componentei Consiliului National de Vanatoare, convocarea reprezentantilor gestionarilor fondurilor cinegetice precum si modificarea contractului cadru de gestionare a faunei cinegetice.

„Am propus elaborarea unui ordin de ministru pentru modificarea contractului cadru de gestionare a faunei din fondurile cinegetice. In acest scop, urmarim completarea contractului cu noi clauze care sa faca referire in mod expres la speciile protejate de pe teritoriul acestor fonduri cinegetice: urs, lup, ras, pisica salbatica. Aceste clauze trebuie sa faca referire la obligativitatea gestionarilor de a evalua, de a monitoriza si mai ales de a asigura hrana animalelor salbatice atunci cand acest lucru se impune. Prin aceste modificari, Ministerul Mediului si Padurilor nu doreste crearea unui prejudiciu economic pentru gestionarii fondurilor de vanatoare ci urmarim, in primul rand, protejarea populatiei aflate in apropierea fondurilor cinegetice precum si asigurarea unui habitat optim animalelor salbatice prin indepartarea acestor specii de zonele locuite” sustine secretarul de Stat in Ministerul Mediului si Padurilor, Mugur Cozmanciuc.

Secretarul de Stat Mugur Cozmanciuc a dispus intensificarea controalelor in fondurile cinegetice astfel, incepand cu luna mai 2012 au fost verificati un numar de 150 de gestionari de fonduri cinegetice, aplicandu-se un numar de 336 contraventii cu o valoare cumulata de 36.000 de lei. Totodata, au fost formulate un numar de 28 sesizari penale pentru nerespectarea regimului autorizatiilor de vanatoare si braconaj cinegetic, care au provocat un prejudiciu de 67.112 lei.

Totodata, Ministerul Mediului si Padurilor va actualiza, periodic, masurile aplicate in vederea unei gestionari cat mai eficiente a situatiei ursilor si a celorlalte specii de animale protejate prin lege, iar la stabilirea acestor masuri vor contribui si viitoarele intalniri si discutii pe care conducerera MMP le va avea cu reprezentantii ONG-urilor pentru protectia animalelor si ai asociatiilor de vanatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *