Leonard Orban: Vom retrage finantarea pentru mai multe proiecte din POS Mediu

Leonard Orban: Vom retrage finantarea pentru mai multe proiecte din POS Mediu

Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu prezinta cele mai mari riscuri de dezangajare de fonduri europene, motiv pentru care autoritatile vor decide retragerea finantarii pentru un numar important de proiecte din POS Mediu, a avertizat, astazi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Orban a primit, astazi, avizul favorabil, in unanimitate, de la comisiile reunite de afaceri europene ale Parlamentului, pentru pastrarea portofoliului si in viitorul Cabinet Ponta.

„La POS Mediu sunt cele mai mari riscuri de dezangajare. E adevarat, sumele sunt foarte mari, importante. Cu exceptia a 10-12 proiecte majore, lansate cu ceva ani in urma, la toate celelalte rata de implementare este intre 0 si 5%. Este clar ca multe dintre administratiile locale sunt incapabile sau putin capabile sa implementeze aceste proiecte majore, care depasesc uneori 50 de milioane, 100 de milioane sau mai mult”, a spus Orban, in fata comisiilor.

Grupuri de lucru speciale

El a precizat ca vor fi constituite grupuri de lucru speciale care vor descinde in teritoriu pentru a ajuta autoritatile locale sa implementeze proiectele europene, insa in paralel vor fi retrase finantarile pentru multe proiecte europene care stagneaza.

„Vom veni cu o initiativa care presupune crearea unor grupuri de lucru menite sa se duca la fata locului, sa-i ajute pe beneficiari, administratiile locale, pentru ca este clar ca in momentul de fata va trebui in urmatoarele luni sa facem o evaluare – care proiecte mai au o sansa sa fie realizate si care nu – si, din pacate, pe zona mediului va fi un numar important de proiecte unde va trebuie sa luam decizia de retragere a finantarilor. Printr-o asemenea decizie vom evita pierderea fondurilor respective si va trebui sa gasim solutii privind ceea ce facem cu proiectele respective”, a explicat Leonard Orban.

Probleme majore si la POS DRU

Un alt program operational sectorial cu probleme majore este POS DRU (Dezvoltarea Resurselor Umane), pentru care Comisia Europeana face verificari.

„Problema care ramane in continuare de discutat este cea legata de POSDRU, unde rapoartele misiunilor de audit ale Comisiei vor decide care va fi decizia luata, daca programul va fi intrerupt de la plati, va fi suspendat sau daca va fi inlaturata acea corectie financiara preventiva de 10%”, a afirmat ministrul in exercitiu al Afacerilor Europene.

POS Mediu si POS DRU, alaturi de POS Cresterea Competitivitatii Economice si POS Transport, prezinta in continuare riscul de a fi suspendate sau intrerupte daca pana la sfarsitul lunii iunie autoritatile romane nu vor remedia problemele constatate de Comisia Europeana.

„Riscurile sunt relativ limitate pentru patru programe operationale, pentru ca pana in luna iunie avem sa indeplinim anumite masuri”, a afirmat Leonard Orban.

Problemele de la POR s-au rezolvat

In schimb, la Programul Operational Regional (POR) de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, problemele gasite de Comisia Europeana s-au rezolvat si nu mai exista risc de dezangajare de fonduri, a sustinut Orban.

„Pentru POR rezultatele sunt foarte bune. Este singurul program la care anul acesta nu mai exista risc de dezangajare”, a spus el.

Conform acestuia, principalele probleme in absorbtia fondurilor europene sunt lipsa capacitatii administrative – inclusiv la nivel local -, lipsa de experienta a beneficiarilor privati si publici, precum si chestiuni legate de achizitiile publice.

Proceduri mai simple a achizitiilor publice

In legatura cu achizitiile publice, presedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, i-a solicitat ministrului un raport pentru a simplifica aceste proceduri.

„Apropo de simplificare si de semnalul de alarma pe care il trageti apropo de complicarea procedurilor de achizitie, am rugamintea sa ne faceti un material catre comisie, plecand de la urmatoarea idee (…) ca noi avem o legislatie secundara mult mai complicata decat ne cerea Bruxelles-ul. Plecam de la ideea ca trebuie sa simplificam aceasta legislatie pentru a da drumul la o absorbtie marita”, a spus Hrebenciuc.

E nevoie de un fond pentru plati continue

De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a aratat ca din anul 2013 ar dori constituirea la nivel national a unui fond de 500 de milioane – 1 miliard de euro, din care sa se asigure un flux continuu de plati interne catre beneficiarii de fonduri europene.

Masura este necesara in conditiile in care fluxurile de capital sunt intrerupte ca urmare a intarzierii rambursarilor de fonduri de la Comisia Europeana in baza cererilor formulate de Romania.

O alta problema invocata de Orban se refera la lipsa de cash in bugetul Uniunii Europene, motiv pentru care comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a solicitat statelor membre sa transmita pana la finalul lunii octombrie cererile de rambursare de bani europeni.

Rata de absorbtie de 20% pana la finalul anului

Romania are astfel de transmis cereri de rambursare de 3,5 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii octombrie, obiectiv care nu poate fi atins, a precizat Orban.

„Este evident ca pana la sfarsitul lunii octombrie nu vom putea sa transmitem cereri de rambursare care sa insumeze 3,5 miliarde de euro pe partea de coeziune”, a spus ministrul, care a precizat ca dificultatile sunt cauzate de conditiile meteo nefavorabile din prima parte a anului, care au blocat lucrarile.

In fata comisiilor de resort, Leonard Orban a reconfirmat obiectivul de a a atinge o rata de absorbtie a fondurilor europene de minimum 20% pana la finalul anului 2012, pe politica de coeziune.

Potrivit acestuia, in prezent sumele validate de Comisia Europeana pentru a fi rambursate Romaniei sunt de 1,64 miliarde de euro, adica 8,53% din totalul fondurilor pe politica de coeziune disponibile tarii noastre in perioada 2007-2013. De asemenea, 1,43 de miliarde de euro au fost deja rambursati, adica 7,46% din totalul fondurilor disponibile pe politica de coeziune.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente