Cercetatorii de la Universitatea de stat din Ohio sustin ca au descoperit o potential periculoasa „parte intunecata“ a pigmentilor ce se afla in morcovi.
Cercetatorii de la Universitatea de stat din Ohio sustin ca au descoperit o potential periculoasa „parte intunecata“ a pigmentilor ce se afla in morcovi. Acestia sustin ca in situatia in care organismul absoarbe prea mult din betacarotenul ce se gaseste in principal in morcovi, ar putea impiedica vitamina A sa se absoarba in corp. Vitamina A este esentiala pentru mentinerea sanatatii ochilor, oaselor si pielii, precum si pentru sistemul imunitar si metabolism. Daca absorbtia vitaminei A este blocata, acest lucru ar putea conduce la o serie de boli. Un pericol ar putea fi un risc sporit de cancer pulmonar. Potrivit unui studiu, persoanele care consuma betacaroten sunt mai predispuse la aceasta maladie decat cele care nu consuma alimente cu acest pigment. Cu toate acestea, cercetatorii nu recomanda oamenilor sa nu mai consume produse cu cantitati mari de betacaroten, deoarece sunt necesare studii suplimentare in acest sens. Principalele surse de caroten se gasesc in fructele si legumele de culoare portocalie (caise, piersici, mango, morcovi, rosii, ardei) sau in cele de culoare verde (spanac).