Sectorul energetic trece printr-o transformare fara precedent, care trebuie sustinuta prin investitii semnificative in capacitati noi de energie, potrivit oficialilor Consiliului Investitorilor Straini (CIS).
‘Investitiile suplimentare ar putea reprezenta noi surse de crestere economica si competitivitate industriala, ar spori securitatea si independenta energetica si ar oferi noi locuri de munca cetatenilor, precum si surse de venituri suplimentare pentru stat’, a declarat Eric Stab, membru al consiliului director al Consiliului Investitorilor Straini si presedintele Grupului de lucru pe teme de energie.
Potrivit oficialilor CIS, dezvoltarea semnificativa a surselor de energie regenerabile, descoperirea de noi resurse de gaze, perspectiva unei noi etape de liberalizare a pietelor de energie, necesitatea respectarii obiectivelor Uniunii Europene in domeniul mediului inconjurator, precum si noile legi ale electricitatii si gazelor vor avea un impact profund asupra modului de functionare a pietelor de energie in urmatorii ani.
‘Aceasta transformare trebuie sa fie sustinuta in deceniul urmator prin investitii semnificative in noi capacitati energetice. Punerea in aplicare a acestor investitii reprezinta cea mai importanta provocare care trebuie abordata in mod corespunzator de catre autoritatile statului si companiile energetice care opereaza in Romania, astazi si in viitor. Investitiile realizate pana in prezent de catre companiile straine reprezinta doar o parte a efortului financiar global care este necesar pentru modernizarea sectorului energiei’, au mai spus acestia.
Datele CIS arata ca unele segmente, cum ar fi sectorul minier, eficienta energetica sau productia de energie termica, au atras investitii foarte mici in comparatie cu nevoile acestora.
‘Pentru a atrage noi investitii, Romania trebuie sa creeze o piata stabila, previzibila si transparenta in ceea ce priveste punerea in aplicare a politicilor publice si a cadrului de reglementare. Pentru a ramane atractiv pentru investitii pe termen lung, sectorul trebuie sa fie liberalizat si lipsit de bariere birocratice, reconciliind aspectul important pe termen scurt al accesibilitatii preturilor la energie cu problema critica a securitatii pe termen lung a aprovizionarii’, au mai afirmat reprezentantii CIS.