Licuricii sunt una din principalele atractii turistice ale orasului Ban Lomtuan, Thailanda. Insa, in ultima perioada tot ceea ce au vazut turistii de-a lungul raului Mae Klong a fost numai luminile restaurantelor sau ale hotelurilor.
„Populatiile de licurici au scazut cu aproximativ 70 de procente”, a declarat Preecha Jiabyu, ghid turistic.
Viitorul acestor insecte a fost dezbatut de aproximativ 100 de biologi si entomologi, in nordul Thailandei, la Chiang Mai, in cadrul Simpozionului International „Licuricii-diversitate si conservare”.
In cadrul simpozionului, cercetatorii au studiat direct specii de licurici, precum Pteroptyx malaccae, specie recunoscuta pentru rapiditatea ei.
Extinderea urbana si poluarea industriala au fost principalele concluzii enumerate de cercetatori ca factori ce au dus la diminuarea populatiilor de licurici. Numarul tot mai mare de lumini artificiale contribuie, de asemenea la reducerea numarului de licurici, acestea impiedicand masculii sa cucereasca femelele cu stralucirea lor.
Cercetatorii au constat numarul in scadere al licuricilor si in alte zone pe glob, precum sudul Asiei sau in Suedia.
„E mai mult decat clac ca numarul licuricilor a scazut”, a declarat Stefan Ineichen, cercetator ce studiaza habitatul licuricilor in Suedia.
„Cand stai de vorba cu batranii, toti iti spun acelasi lucru.Au vazut atat de multi licurici cand erau tineri, incat azi daca mai vad un licurici se considera norocosi”, a declarat Ineichen.
Exista aproximativ 2000 de specii de licurici, iar cercetatorii descopera frecvent, in diferite colturi ale lumii, specii noi. Multe dintre ele nu au fost niciodata studiate, si astfel, multa vreme cercetatorii nu au putut descifra „Codul Morse”, folosit de licurici, fie pentru a transmite mesaje de dragoste, fie pentru a avertiza asupra unui pericol.
„Sunt insecte extrem de misterioase”, a declarat Anchana Thancharoen, membru al echipei care a descoperit acum doi ani in Thailanda o noua specie de licurici, Luciola aqutilis.
Este destul de dificil sa etichetezi numarul licuricilor, datorita dimensiunilor lor reduse, iar femelele isi petrec majoritatea timpului pe sol si nu licarind. Mai mult de-atat perioada de viata a masculilor nu este decat de trei saptamani.
Cercetatorii europeni au incercat sa numere licuricii aparuti pe o perioada determinata, iar cercetatori de la Institutul Forestier din Malaezia au surprins in fotografii populatiile de licurici ce au aparut de-a lungul raului Selangor.
Insa lipsa fondurilor a determinat cercetatorii sa apeleze la voluntari. Astfel, ei au creat un site, „Citizen Science Firefly Survey”, unde voluntarii sunt incurajati sa adauge informatii despre populatiile de licurici din zona lor.
„Informatiile venite de la voluntari ne pot ajuta sa cunoastem daca numarul licuricilor scade sau ramane constant”, a decalrat Christopher Cratsley, expert la Colegiul de Stat Fitchburg, in Massachusetts. „Licuriii sunt precum „canarii intr-o mina de carbuni”, ei avertizeza asupra pericolului in care se afla ecosistemul in care ei supravietuiesc”.
Sursa: Enn/