Liga Studentilor Romani din Strainatate solicita incetarea proiectului de exploatare a mineralelor de la Rosia Montana

0
358
Doi politicieni USL
Doi politicieni USL "se leaga cu lanturi" pentru Rosia Montana
Liga Studentilor Romani din Strainatate solicita incetarea proiectului de exploatare a mineralelor de la Rosia Montana
Liga Studentilor Romani din Strainatate solicita incetarea proiectului de exploatare a mineralelor de la Rosia Montana

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) isi exprima dezacordul total cu privire la decizia Guvernului Romaniei de a incepe exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana. Solicitam institutiilor statului, precum si reprezentantilor presei, sa informeze corect si complet cetatenii acestei tari in legatura cu avantajele si dezavantajele acestui proiect si cu pericolele si imensele sale costuri reale pe termen lung. LSRS solicita deschis autoritatilor consultarea directa, prin vot, a tuturor cetatenilor in privinta acestui proiect si luarea unei hotarari in conformitate cu rezultatele acestei consultari.

De asemenea, LSRS lanseaza un apel puternic la solidaritate catre toate asociatiile de studenti si tineret din Romania, cerand ca acestea sa adopte o pozitie ferma impotriva proiectului de la Rosia Montana. Efectele dezastruoase pe termen lung ale acestui proiect se vor reflecta in primul rand asupra tinerei generatii de astazi.

Situatia actuala. In sedinta de Guvern din data de 27 august a.c., executivul a aprobat proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana. Acesta face parte din recent adoptatul ‘Plan national de investitii strategice si crearea de locuri de munca’ si urmeaza sa fie supus, potrivit procedurilor in vigoare, scrutinului parlamentar. In cazul adoptarii proiectului de lege de catre Parlament, exploatarea minereurilor auro-argentifere ar trebui sa inceapa in 2016.

Argumente contra-exploatare. LSRS sustine cu tarie demersurile reprezentantilor societatii civile romanesti care se opun exploatarii minereurilor auro-argentifere din zona Rosia Montana, si se afla printre initiatorii campaniei ‘Studenti pentru Rosia Montana’ din 2010 (http://studentsforrosiamontana.wordpress.com/). Amintim mai jos cele mai stringente consideratii ale expertilor cu notorietate, care sustin cu argumente incontestabile pozitia de fata:

1. SĂNĂTATEA CETĂTENILOR. Vietile si sanatatea oamenilor ce locuiesc in zona – chiar si in alte judete – sunt puse in pericol. Un documentar produs in Guatemala arata efectele devastatoare cu care populatia de acolo s-a confruntat, in urma unei exploatari similare, pe baza de cianuri. Documentarul poate fi urmarit la urmatorul link: http://vimeo.com/26547816.

2. ECONOMIC. Din punct de vedere economic, proiectul aduce mai multe costuri decat beneficii. Beneficiul economic al statului roman continua sa fie nesemnificativ in raport cu consecintele proiectului si tinand cont de valoarea aurului preconizat a se extrage. Din acest motiv, banii generati la bugetul de stat din exploatarea resurselor au sanse mici sa genereze bunastare pentru cetatenii de rand.

3. PROCEDURAL. Din punct de vedere procedural, nu au fost respectati pasii legali necesari acestei exploatari. Nu a existat o consultare publica, iar in prezent exista procese pe rol pentru ilegalitatile petrecute in zona. Proiectul de lege adoptat de Guvern pe 27 august 2013 ocoleste in mod nedemocratic un numar mare de neregularitati cu privire la respectarea normelor ecologice, la respectarea legislatiei de mediu si la procedurile de informare si consultare a publicului si a cetatenilor afectati direct de acest proiect.

4. MEDIUL INCONJURĂTOR. Aplicarea proiectului are potentialul de a provoca poluarea si degradarea ireversibila a mediului inconjurator . Aplicarea proiectului va genera consecinte grave asupra patrimoniului natural: exploatarea la suprafata in cariere deschise si crearea unui bazin de acumulare a reziduurilor in spatele unui baraj de 180 metri inaltime ar produce o alterare iremediabila a peisajului natural si distrugerea monumentelor naturale prezente in acest perimetru.

5. CULTURAL. Aplicarea proiectului va genera consecinte grave asupra patrimoniului cultural, care ar trebui sa reprezinte, in schimb, o resursa inepuizabila pentru dezvoltarea turismului si implicit a economiei din zona.

Solicitare. In contextul de mai sus si data fiind importanta covarsitoare a unui asemenea proiect pentru Romania, solicitam in mod deschis consultarea directa, prin vot, a tuturor cetatenilor Romaniei cu privire la ‘Rosia Montana’. Reamintim, in acest sens, de sondajul de opinie din vara anului 2012, in care 86% din totalul de respondenti se declara in favoarea organizarii unui asemenea referendum.

‘Liga Studentilor Romani din Strainatate este o organizatie apolitica si echidistanta. Mesajul nostru, in asentimentul celor peste 8.000 de membri LSRS, este un mesaj care ii priveste pe toti romanii, indiferent de varsta, locatie, etnie sau culoare politica: exploatarea miniera de la Rosia Montana este un proiect care va avea consecinte dezastruoase pentru tara noastra – consecinte pe care noi, tanara generatie, va trebui sa le suportam. Efectele asupra mediului, asupra patrimoniului cultural, asupra regiunii si asupra pozitiei noastre in plan european si global sunt ireversibile. Romania viitoare, pentru care aceasta generatie va fi, inevitabil, responsabila, este vanduta de actuala conducere pentru beneficii indoielnice si cu costuri viitoare enorme’, a declarat Dan Nechita, Secretar General LSRS.

In joc, viitorul Romaniei. Facem apel la solidaritatea si unitatea organizatiilor de studenti si de tineret din tara, cerandu-le sa se mobilizeze in opozitie fata de acest proiect prin toate caile de care dispun – inclusiv participarea la manifestari pasnice in spirit civic, luari de pozitie ferme in presa, scrisori deschise adresate Conducerii, si informarea constituentilor lor si a tuturor cetatenilor cu privire la pericolele si costurile viitoare reale ale acestui proiect. Romania apartine tinerei generatii; este de datoria noastra sa ii protejam viitorul.

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare un cadru deschis de dialog si actiune.

LSRS promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara.

Obiectivul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale, civice si culturale ale membrilor sai, precum si de a sprijini contributia lor la dezvoltarea Romaniei.

LSRS este o organizatie neguvernamentala, apolitica si echidistanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.