Un alt subiect dezbatut cu ocazia celui de-al 27-lea Consiliu de Administratie al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), care se desfasoara in cursul acestei saptamani la sediul UNEP de la Nairobi, s-a referit la necesitatea asigurarii de locuri de munca verzi in contextul unei economii durabile. La evenimentul dedicat acestui subiect au participat reprezentanti guvernamentali ai UNEP, ai unor organizatii internationale in domeniul muncii, ONG-uri. Romania a fost reprezentata la aceasta reuniune de Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Elena Dumitru.
Principalele idei care au reiesit din discutii s-au referit, in principal, la provocarile pe care le presupune dezvoltarea potentialului de asigurare a locurilor de munca ale unei economii durabile, respectiv: oportunitatile de angajare in procesul de tranzitie catre o economie verde, integrarea preocuparilor privind protectia mediului si combaterea schimbarilor climatice in politicile de angajare, asigurarea instruirii pentru noi specializari si calificari necesare pentru ocuparea de locuri de munca verzi.
In acest context, seful delegatiei Romaniei a precizat ca locurile de munca verzi sunt o modalitate de sprijin a economiei pentru trecerea la o economie cu emisii scazute de carbon si utilizarea eficienta a resurselor naturale. In acelasi timp, transformarea unei economii poluatoare intr-o economie eco-eficienta conduce la profunde schimbari in productie, distributie si consum, insa este in acelasi timp o sansa de trecere catre societate durabila.
”Pentru a garanta o trecere cat mai rapida si facila catre o economie verde, trebuie sa ne concentram in special asupra programelor de educare in domeniul ecologiei, al recalificarii si reconversiei profesionale” a subliniat Secretarul de Stat Elena Dumitru.
Totodata, seful delegatiei Romaniei a mentionat faptul ca asigurarea locurilor de munca verzi se inscrie ca prioritate in actualul Program de Guvernare si a exemplificat eforturile intreprinse in acest sens de catre autoritatile centrale si locale, subliniind, in mod special, programul de reabilitare al locuintelor derulat de autoritatile locale si finantat din fonduri europene cu co-finantare de la bugetele locale.