Nita: Pretul gazelor rusesti va scadea datorita explorarii gazelor de sist in SUA si Europa

Libia nu mai furnizeaz? gaz Europei: Robinetul conductei Greenstream a fost închis
Nita: Pretul gazelor rusesti va scadea datorita explorarii gazelor de sist in SUA si Europa
Nita: Pretul gazelor rusesti va scadea datorita explorarii gazelor de sist in SUA si Europa

Pretul la gaze naturale a scazut de la 480 – 490 dolari mia metri cubi, la 420 dolari, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita.

„Un lucru important l-au avut descoperirea gazelor de sist din Statele Unite, unde, asa cum bine stiti, pretul este de 113 dolari mia de metri cubi. Lucrul acesta evident ca va crea o anumita mutatie mai ales in domeniul preturilor. Eu sper ca pretul sa scada in continuare. Inclusiv influenta explorarii gazelor de sist in Europa va duce ca pretul gazelor naturale din Rusia sa scada”, a mai spus ministrul.

Pe de alta parte, Constantin Nita, sustine ca si-ar fi dorit ca Romgaz sa fie un jucator mai agresiv in ceea ce priveste exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra.

„Este foarte bine ca marile companii petroliere din lume au venit si incearca sa exploreze si probabil sa exploateze gaze naturale din Marea Neagra. Mi-as fi dorit ca Romgaz, de exemplu, sa fie un jucator mult mai agresiv.

Adica, iertati-ma, perimetrele sunt ale noastre si noi mergem la altii sa luam 10%, in loc sa se intample invers, eu vin si joc si dau la celalalt 10%, 20%, 30%”, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ministrul delegat pentru Energie.

Potrivit acestuia, este o chestiune de politica a companiei si probabil ca in viitor lucrurile in viitor se vor schimba.

„Este un lucru foarte bun si apreciem ca avem posibilitatea sa facem lucrul acesta cu companii mari. Mi-as dori ca Romgaz impreuna cu Exxon sa faca lucrurile acestea, sa le faca mult mai aplicat, adica sa joace cu companii care in perspectiva pot sa aduca profit”, a explicat Nita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *