Mai toate simbolurile iluminate ale planetei au ramas sambata timp de un ceas, in intuneric, pentru ca intreaga lume a sarbatorit Ora Pamantului.
De la Opera din Sydney sau orasul Interzis din Beijing la Turnul Eiffel, Empire Statele Building sau statuia lui Hristos din Rio de Janeiro, miliarde de oameni au stins sute de miliarde de becuri la 20.30, ora locala.
Peste 1200 de astfel de locuri celebre din 125 de tari ale lumii sunt incluse anul acesta in programul Earth Hour, prin care oamenii incearca sa atraga atentia asupra pericolului poluarii si incalzirii globale.
Printre tarile care au stins luminile: Australia, Noua Zeelanda, Fiji, Tuvalu, tarile asiatice, Madagascar, Tanzania, Qatar, Ierusalim, Kuweit, Bahrain, Nairobi, Riad, Rusia, ROMANIA, Turcia, Africa de Sud, Ucraina, Belarus, Cipru, Zimbabwe, Letonia, Bulgaria, Egipt, Lituania, Grecia, Franta, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Germania, cele 50 de state ale SUA.
Romania se alatura pentru a doua oara campaniei globale Earth Hour (Ora Pamantului), pana acum cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile.
Luminile interioare si exterioare ale Palatului Parlamentului au fost stinse, la 20.30, de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, astfel fiind dat startul concertului unplugged organizat in Parcul Izvor la care participa Sistem, Mihai Margineanu si Lu Cozma. Concertul, marcat de sunet si lumini nealimentate electric, nu implica folosirea surselor de curent.
Primaria Capitalei a stins luminile din sediul propriu si din cladirile in care functioneaza institutiile subordonate (Administratia Strazilor, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement, Administratia Cimitirelor, ARCUB si Centrului de conservare si valorificare a traditiei si creatiei populare), intre orele 20.30 si 21.30, pentru a marca Ora Pamantului (Earth Hour), cea mai mare initiativa globala legata de mediu.
Luminile au fost stinse si pe scena Ateneului Roman, dupa incheierea concertului organizat de Primaria Capitalei cu ocazia Pastelui. Si Ambasada SUA la Bucuresti a ramas pe intuneric, stingand toate luminile in afara celor de securitate. Sediile a zeci de companii din Capitala s-au alaturat miscarii „Earth Hour”, ramanand cufundate in intuneric pentru o ora.
Membrii Astroclubului Bucuresti au profitat, sambata seara, de scaderea poluarii luminoase in urma stingerii becurilor si vor invita bucurestenii, pana la miezul noptii, sa observe obiecte ceresti care in mod normal nu se vad usor.
Alte 35 de orase din Romania au participat, alaturi de Bucuresti, la evenimentul „Earth Hour”.
In Moldova, la Iasi, Bacau si Vaslui, au fost stinse luminile mai multor institutii, monumente si cladiri emblematice, iar la Botosani, municipalitatea a lasat pe intuneric mai multe cladiri si a organizat un spectacol special – un grup de copii care canta la lumina lumanarilor asezate in forma numarului 60, simbolul evenimentului. La Vatra Dornei, la initiativa unor institutii de invatamant, Primaria va stinge luminile in centrul orasului.
La malul Marii Negre, la Constanta, s-au stins luminile sediului Primariei, Consiliului Judetean, Prefecturii, dar si la Sala Sporturilor si Palatul Copiilor. La Tulcea, intre orele 18:30 si 22:00, are loc un spectacol nocturn de muzica, dans si poezie in Piata Civica.
In Transilvania, Baia Mare a anuntat ca luminile se vor stinge la o serie de obiective importante ale orasului, printre care si Teatrul Municipal, Turnul Stefan si Biserica Sf. Treime. Intre orele 20:30 si 21:30 iluminatul public din zona pietonala „Liviu Rebreanu” din centrul istoric al municipiului Bistrita a fost intrerupt, astfel ca simbolul orasului, Biserica Evanghelica, dar si Primaria sunt, pentru o ora, cufundate in intuneric.
Ramnicu Valcea, primul oras din Romania care a confirmat in mod oficial anul acesta participarea la evenimentul Earth Hour a hotarat ca peste 30 de institutii publice si comerciale din oras vor stinge luminile timp de o ora. Urmand exemplul resedintei de judet, si alte localitati din Valcea precum Baile Govora, Baile Olanesti, Calimanesti si Horezu au anuntat stingerea iluminatului public.
In partea de vest a Romaniei, la Timisoara, municipalitatea intrerupe iluminatul institutiilor publice si promoveaza ideea stingerii luminilor in randul institutiilor private, incurajand, totodata, cetatenii sa repete gestul in locuintele lor.
Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa constientizeze una din cele mai mari amenintari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case si sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Ora Pamantului.
In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. Constructii emblematice precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma sau panoul Coca-Cola din Times Square au ramas in intuneric. Celebritati din lumea filmului, a muzicii si a artei s-au alaturat initiativei WWF.
In 2009, aproape un miliard de oameni din 4100 de orase de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice. Campania Earth Hour 2009 a devenit, astfel, cea mai mare actiune de mediu din toate timpurile.
In 2009 Romania a participat pentru prima oara la campania globala in calitate de tara oficiala Earth Hour, la initiativa WWF, organizatia care coordoneaza de 4 ani campania globala.
Pe 28 martie, intre 20:30 si 21:30, 2 milioane de romani au stins luminile in casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic National. In total, 15 orase au sustinut si au promovat campania, in calitate de Orase Oficiale Earth Hour.
Fiecare roman este asteptat sa faca un gest simbolic pentru planeta si sa stinga luminile la 20.30.
Luminile s-au stins la Palatul Parlamentului, Bucuresti
Piramidele din Egipt, lasate in intuneric
Luminile s-au stins in Japonia
Sursa: Realitatea TV