Hunedorenii au renuntat la electrocasnicele vechi pentru a primi combine frigorifice noi

Zeci de hunedoreni care au avut acasa obiecte electrocasnice vechi le-au adus, incepand de ieri, la cortul amplasat in fata Casei de Cultura din Hunedoara, in cadrul campaniei de colectare lansata de Primaria Hunedoara.electrocasnice

Aseara, jumatate din cortul amplasat in fata casei de cultura se umpluse cu frigidere, imprimante, calculatoare si casetofoane vechi, iar astazi, pana la ora 17, hunedorenii pot continua sa aduca electrocasnice pe care nu le mai folosesc la punctul de colectare amenajat pe platoul din centrul orasului. In cazul obiectelor de mari dimensiuni hunedorenii pot programa transportul gratuit de la domiciliu apeland la numarul de telefon 0747.356.312. Fiecare persoana care va participa la campanie primeste un bilet la tombola si are sansa de a castiga o combina frigorifica. Extragerea castigatorilor va avea loc astazi, la ora 19.00, in deschiderea concertului sustinut de Analia Selis, care va incepe la 19.30.

Centru de colectare in Parcul Industrial

Managerul de proiect, Ada Lungu, a declarat pentru Adevarul de Seara ca in viitorul apropiat va fi infiintat un centru de colectare al deseurilor electrice si electrocasnice (DEE) in incinta Parcului Industrial de la iesirea din Hunedoara. “Acolo obiectele vor fi colectate, sortate si trimise spre reciclatorii din tara, dar noul centru va oferi si locuri de munca pentru hunedoreni. Deocamdata nu stim cand va deveni functional centrul, suntem in faza abtinerii avizelor pentru constructie, insa pana in 2011 la nivel national se vor deschide 100 de asemenea puncte de colectare in toata tara, cel putin doua centre in fiecare judet”, a mentionat Ada Lungu. Ea a adaugat ca diferite substante continute in DEE-uri, cum ar fi uleiurile, mercurul sau cadmiul pot sa polueze, daca sunt aruncate haotic, suprafete considerabile pentru perioade de zeci de ani.

Marian Lupo a adus la punctul de colectare o imprimanta, doua radiouri, un casetofon dar si o masina de gaurit. “Pentru ca nu ne-au fost de folos, ne-am gandit sa nu le aruncam asa, la intamplare, si le-am adus aici. Cred ca a contat si faptul ca se organizeaza tombola asta cu premii, dar pe mine constiinta a fost cea care m-a determinat sa fac asta”, a declarat hunedoreanul.

Patru kilograme pe cap de locuitor

Coordonatorul evenimentului, Florin Popa, spune ca nu poate preciza care e suma necesara construirii centrului de colectare. Popa adauga ca in afara acestei investitii RoRec are un buget special pentru campanii de constientizare si pentru handling (manipulare si transport). “In prima faza, la noul centru vor fi disponibile cinci posturi: un administratori si oameni care vor asigura transportul, dar ulterior vor fi create mai multe locuri de munca, pentru ca se vor opera si dezasamblari primare. Tinta noastra este de 4 kilograme pe cap de locuitor, iar daca aceasta nu va fi atinsa, ne vom intensifica actiunile de constientizare”, a declarat Florin Popa. Potrivit acestuia, centrul de colectare a deseurilor electrocasnice va avea o suprafata de 1.000 de metri patrati si va respecta toate standardele legislative, incluzand platforme si drenaje speciale. Florin Popa a mentionat ca, in comparatie cu alte orase, hunedorenii au venit in numar mare pentru a se debarasa de electrocasnicele pe care nu le mai folosesc, dar spune ca numarul acestora va fi cunoscut abia dupa deschiderea urnelor de tombola.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente