Luna mai este luna renuntarii la fumat!

Luna mai este luna renuntarii la fumat!

Anual, tutunul cauzeaza moartea a peste 6 milioane de oameni  dintre care peste 5 milioane sunt fumatori si fosti fumatori. Daca situatia ramane la acest nivel, peste 8 milioane de oameni ar putea muri in intreaga lume, pana in 2030[1].

Pentru a atrage atentia asupra riscurilor de imbolnavire cauzate de fumat si pentru a incuraja renuntarea la dependenta de fumat, Institutul “Marius Nasta”, coordonator al Programului National Stop Fumat, declara MAI ESTE LUNA RENUNTĂRII LA FUMAT!

Toti cei care se inscriu in program in luna mai beneficiaza de tratament si consiliere psihologica gratuite. Primul pas este accesarea site-ului www.stopfumat.eu sau apelarea Tel Verde Stop Fumat 0800878673.

Mai mult, pe 31 mai, incepand cu ora 17.30, la Universitate, va avea loc un Manifest al celor care au renuntat la fumat, sustinut de cei care au reusit sa nu mai consume tutun, cu ajutorul Programului.

Peste 70000 de romani si-au dorit din tot sufletul sa renunte la dependenta de tutun si s-au inscris in Program din 2007 pana acum. In medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfarsitului tratamentului si consilierii psihologice de specialitate. Prin Programul National Stop Fumat, ne dorim sa intindem o mana celor care isi doresccu adevarat  sa renunte la tutun. De aceea am decis sa facem din luna mai momentul in care decizia multor romani de a renunta la fumat poate deveni un fapt.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonatorul  Programului National Stop Fumat si expert pentru controlul tutunului la OMS.

La nivel mondial, o persoana moare la fiecare 6 secunde din cauza fumatului. Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare in randul barbatilor decat in ​​randul femeilor dar acestea “recupereaza” rapid, mai ales in cazul cancerului pulmonar.

Dar si  fumatul pasiv al adultilor cauzeaza boli grave cardiovasculare si respiratorii, inclusiv  boli coronariene si cancer pulmonar.  Fumatul mamei in timpul sarcinii poate provoca moartea subita a noului nascut sau greutate scazuta la nastere, cu repercursiuni pe tot parcursul vietii.

La nivel global,  numarul de persoane protejate impotriva fumatului pasiv a fost de 739 milioane in 2010, fata de 354 milioane in 2008. Totusi, doar aproximativ 11% dintre persoanele nefumatoare sunt protejate de o legislatie nationala antifumat cuprinzatoare.[2]

Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Europa si Americile se afla in fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%). In Europa, distributia pe sexe este de 25% barbati si de 7% femei, iar in Americi, de 17% barbati si de 15% femei.

In Romania, 15% din decese sunt cauzate de fumat (24% la barbati si 6% la femei)[3]. De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar, boala despre care 98,3% dintre adultii romani stiu ca este provocata de fumat [4],  aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

Multi oameni nu reusesc sa renunte la tigari singuri, sau o fac cu mare greutate si suferinta. Si asta pentru ca fumatul este o boala – dependenta de nicotina.

Pentru acei fumatori care isi doresc din tot sufletul sa renunte la dependenta de fumat, dar realizeaza ca nu pot singuri sau au un numar mare de recidive, exista ajutor medical de specialitate. Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, deruleaza de 5 ani Programul National Stop Fumat care include: consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit (cunoscuta sub numele de Tel Verde) si accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse in program cred in eficienta programului si se implica cu tot sufletul in efortul tratarii pacientilor dependenti de fumat. Pentru a intra in program, pacientii trebuie doar sa sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920 sau sa acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se afla cel mai apropiat medic specialist. De cateva luni, programul are si prezenta pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *