“«Luna Padurii» nu este un program doar al padurarilor”, ne-a declarat Mihai Mihetiu, seful Directiei Silvice Suceava > 6 milioane de puieti de arbori din pepiniere sunt gata sa ajunga in padurile judetului
Directia Silvica Suceava se pregateste pentru inceputul uneia dintre cele mai mari campanii de regenerare a padurilor din ultimii ani, perioada pe care silvicultorii o numesc anul acesta “Luna plantarii arborilor”. Suntem informati ca milioane de puieti, produsi in cea mai mare parte in pepinierele sucevene, urmeaza a fi plantati incepand din aceasta primavara in arealele propuse, incepand cu foioasele din zona de ses a judetului si terminand cu coniferele din zonele de munte. Cel putin pe hartie, campania de impadurire ar trebui sa inceapa dupa data de 15 martie, data la care incepe si “Luna padurii”, unul dintre cele mai importante evenimente silvice si ecologice anuale, care se desfasoara, in mod traditional deja, nu numai in Romania.
In 2012, Anul international al protectiei padurilor, programul romanesc “Luna padurii” implineste exact 110 ani, iar in lume are o vechime de 140 de ani.
“Nu vorbim despre «Luna Padurii» ca de un program doar al padurarilor, chiar daca Regia Nationala a Padurilor “Romsilva”, prin directiile silvice locale, este cea care gestioneaza toate actiunile ce se desfasoara intre 15 martie si 15 aprilie. In actiunile din aceasta perioada se implica in fiecare an si societatea civila. Scopul programului este insa clar, acela de reaminti si sensibiliza omul obisnuit, dar si factorii de decizie, despre importanta padurilor, despre importanta pastrarii sau recastigarii echilibrului ecologic. Mai trebuie de stiut ca «Luna padurii» nu inseamna doar plantari de arbori, ci si semanaturi in solarii si pepiniere, actiuni de curatire si igienizare a padurilor”, a declarat Mihai Mihetiu, directorul general al Directiei Silvice Suceava.
Mana omului si Mama Natura au in plan pentru anul acesta 1500 ha de padure noua
Aflam ca silvicultorii suceveni si-au propus, pana la sfarsitul anului 2012, refacerea – prin plantari si regenerari naturale – a circa 1500 ha de padure. Pentru aceste lucrari au fost pregatiti nu mai putin de 6 milioane de puieti de arbori.
Lucrarile silvice vor demara insa in functie de cat de repede se incalzeste vremea, urmand a se desfasura gradual, mai intai in zonele joase ale judetului Suceava, apoi spre munte, astfel incat campania de impaduriri ar putea sa dureze pana in luna mai.
Anul trecut, un an abordat de asemenea „in forta” de Directia Silvica Suceava din punct de vedere al regenerarii padurilor, au fost impadurite aproape 1060 ha de teren, in timp ce pe alte 670 ha a lucrat “Mama Natura”, prin regenerare naturala.