Iodarea universala a sarii – atentat la sanatatea publica

Iodarea universala a sarii - atentat la sanatatea publica

Consumul de iod de catre romani trebuie limitat, din cauza riscurilor de imbolnavire la care este supusa populatia, fiind obligata sa consume exclusiv sare iodata.

Presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – Bio Romania, Marian Cioceanu, a anuntat ca va incepe demersurile pe langa institutiile abilitate, respectiv Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, pentru limitarea consumului de iod in randul populatiei, in conditiile in care consumatorii sunt practic obligati sa consume alimente cu un continut mare de iod, existand un risc ridicat de imbolnavire.

“Vrem sa incepem o campanie referitoare la riscurile pe care le prezinta asupra populatiei consumul de iod pe o perioada mai lunga de timp”, a declarat Marian Cioceanu, citat de Agerpres.

Obligati sa mancam sare cu iod

Acesta a spus ca romanii sunt “privati de dreptul la optiune prin obligativitatea de a consuma exclusiv sare iodata direct sau indirect, prin orice aliment procesat in Romania. Practic, din 2002, conform unei HG, nu mai poti consuma decat sare iodata, desi ar trebui ca decizia sa apartina consumatorilor. Daca autoritatile din Romania nu ne vor lua in seama, vom incepe demersul nostru la Comisia Europeana”.

Din 2002, printr-o Hotarare de Guvern (HG 568/2002) s-a impus in Romania ca toata sarea din comert sa fie iodata si s-a interzis comercializarea sarii neiodate, “in scopul prevenirii tulburarilor provocate de carenta de iod”.

“O problema etica profesionala si bioetica”

“Este o problema de sanatate publica, etica profesionala si bioetica”, a afirmat profesor doctor Pavel Chirila, vicepresedinte Bio Romania, in studiul sau “Iodarea universala a sarii – atentat la sanatatea publica”, adaugand ca “este ilogic ca pentru 7.000-12.000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an sa fortezi o tara intreaga sa manance iod”.

Potrivit presedintelui Bio Romania, Marian Cioceanu, din cauza sarii iodate, iodul a ajuns practic peste tot si, ceea ce este cel mai grav de fapt, ajunge sa fie consumat in exces: in produse de panificatie si patiserie, in carne si preparate din carne, in lactate, practic in mai toate produsele industriei alimentare.

Cititi mai mult: Bio Romania: Consumul de iod in randul populatiei trebuie limitat – Sanatate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/bio-romania-consumul-de-iod-in-randul-populatiei-trebuie-limitat-971424.html#ixzz1p7lEPjyy
EVZ.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente